Rådjurspastrami med selleripuré och lingonsky

En fantastisk kombination av örter och viltsmak förhöjs ytterligare av den lite söta selleripurén och syran i lingonskyn.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 400 g rådjursytterfilé
  • 1 msk timjan
  • 2 tsk rosmarin
  • 1 tsk enbär
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Selleripuré

  • 300 g rotselleri
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Lingonsky

  • 1 lök - liten gul
  • 1 vitlöksklyfta
  • 50 g rotselleri
  • 1 morot - liten
  • 1 msk olivolja
  • 1 lagerblad
  • 4 dl vin - rött
  • 3 dl vatten
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 1 tsk strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 msk lingon - färska, frysta eller torkade

Tillbehör

  • svamp - smörfräst t ex kantareller och shiitake
  • rödkål - smörfräst

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Mixa eller mortla kryddorna ganska fint. Salta och peppra rådjursfiléerna och rulla dem i kryddorna. Lägg varje filé på en bit aluminiumfolie, som penslats med lite olivolja. Rulla ihop till en fast rulle och tillslut ändarna. Lägg rullarna i en ugnssäker form.

  2. Tillaga mitt i ugnen till 55° innertemperatur, ca 1 timme. Ta ut och låt köttet vila ca 15 minuter innan det skärs i breda skivor.

  3. Selleripuré: Skala och skär rotsellerin i tärningar. Koka dem under lock i grädde tills de är mjuka. Mixa sellerin till en slät puré med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.

  4. Lingonsky: Skala och hacka lök, vitlök, selleri och morot. Fräs grönsakerna i olivolja ca 10 minuter. Tillsätt lagerblad, vin, vatten och fond. Låt koka tills ca 3 dl av vätskan återstår. Sila av grönsakerna. Smaka av med både socker och salt. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör i skyn. Låt koka upp och blanda i lingonen.

  5. Servera rådjursfilén med selleripuré, lingonsky och smörfräst svamp och rödkål.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!