Rådjursinnanlår med paprika- och valnöts­sallad

Lingonglace ger god syra åt de vilda smakerna. Paprika­salladen passar till såväl kött som fisk.

Rådjursinnanlår med paprika- och valnöts­sallad

 

1. Glace: Skala och finhacka löken. Skala och krossa vitlöken. Smält sockret i en kastrull tills det är ljusbrunt. Häll på vatten, fond och lingondricka. Sockret kan stelna till när vätskan hälls på, men det löser snart upp sig igen. Tillsätt lök, vitlök och lingonsylt.
2. Låt koka ihop tills glacen fått god smak och simmig konsistens, ca 20 min. Tillsätt de frysta lingonen. Smaka av med salt och peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa i glacen. Låt koka upp och sedan kallna. Spara hälften av glacen till servering.
3. Potatis: Skölj och skrubba potatisen. Blanda den med rapsolja och skalad, krossad vitlök. Salta och peppra. Fördela potatisen på fyra ark aluminiumfolie. Lägg en timjankvist på varje potatishög. Vik ihop paketen och lägg dem på indirekt värme på grillen. Grilltid beror på potatisens storlek, beräkna ca 30 min.
4. Rådjur: Krossa enbären i en mortel och gnid in rådjursinnanlåret med enbär, salt och peppar. Grilla köttet på indirekt värme tills det uppnått en innertemperatur på 60°, beräkna ca 40 min. Pensla ofta med glacen.
5. Sallad: Halvera och kärna ur paprikorna. Lägg dem på direkt värme med skinnet nedåt på grillen tills skinnet börjar bubbla sig och bli svart. Ta upp dem och lägg dem i en plastpåse medan de fortfarande är varma. Dra bort skalet och skär paprikorna i bitar. Rosta valnötterna i torr, het panna. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Skala och skär rödlöken i klyftor. Blanda paprika, valnötter, vitlök, rödlök och örtkryddor till en sallad. Ringla över rapsolja och smaka av med salt och peppar.
6. Skär köttet i skivor och servera med potatisknyten, paprikasallad och den sparade glacen.

Recept från