44444

Värm dig och vännerna med en riktig höstmiddag: Rådjursfilé med svamp och sauce myrtille. Smakerna är hämtade från skogen med både svamp, blåbär, enbär och rådjur.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g rådjursytterfilé
1 msk smör
5 enbär, krossade
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Sås:

75 g blåbär, frysta
2 msk strösocker
1 dl rött vin
1 dl vatten
1 msk viltfond, konc
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald
0,5 msk majsstärkelse, Maizena
25 g smör

Selleri:

500 g rotselleri
500 g potatis
2 msk smör
1 tsk salt
50 g babyspenat

Svamp:

200 g svamp, t ex rödgul trumpetsvamp
1 schalottenlök
1 msk smör
1 msk timjan, hackad
0,5 tsk salt

Garnering:

timjan

30 minuter + 25 minuter i ugn

Rådjursfilé med sauce myrtille – gör så här:

  1. Sås: Smält sockret tills det är gyllenbrunt. Tillsätt blåbären. Häll över vin, vatten, fond, salt och peppar. Koka utan lock ca 15 min. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner i såsen och låt koka upp. Vispa ner smöret.
  2. Selleri: Sätt ugnen på 250°. Skala och skär selleri och potatis i breda klyftor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Klicka över smöret och krydda med salt. Rosta mitt i ugnen ca 25 min.
  3. Bryn köttet runt om i smör tillsammans med enbären. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat.
  4. Sänk ugnsvärmen till 150°. Tillaga köttet mitt i ugnen till 58° innertemperatur, beräkna ca 15 min. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i skivor.
  5. Svamp: Ansa svampen. Skala och finhacka löken. Stek dem i smör tillsammans med timjanen tills vätskan kokat in och svampen har fin färg. Krydda med salt.
  6. Blanda spenaten med selleri och potatis och fördela på tallrikar. Lägg på köttet och toppa med svamp. Ringla såsen runt om och garnera med timjan.
Sauce myrtille är en rödvinssås med blåbär som passar väldigt bra att servera till viltkött.