4.34.34.34.34.3

Rådjursfilé med salvia, majs- och tryffelcrème, rotselleri och svamp är en rätt med mjuka och milda komponenter till den goda rådjursfilén. Smaken på rotsellerin mildras då den kokas i smör – den bara smälter i munnen, så gott!

För 6 personer:

Ingredienser

600 g rådjursytterfilé
1 tsk salt, + 1 tsk
2 + 1 krm svartpeppar, nymald
25 + 50 + 100 g smör
4 vitlöksklyftor
10 timjankvistar
3 majskolvar
2 schalottenlökar
3 msk sherry, torr
2,5 dl vispgrädde
1 tsk vintertryffel, hackad eller 2 tsk tryffelolja
400 g rotselleri
200 g skogssvamp, blandad
12 salviablad

1 timme

Rådjursfilé med salvia, majs- och tryffelcrème, rotselleri och svamp – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Krydda ­rådjursfilén med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Bryn köttet runt om i 25 g smör. Ta upp och lägg det i en ugnssäker form. Skala och skiva vitlöken. Fräs vitlök och timjan i pannan. Häll steksmöret över ­köttet. Tillaga mitt i ugnen till 55° innertemperatur, beräkna ca 20 min. Låt köttet vila ca 10 min innan det skärs i bitar.
  2. Skär av kornen från majskolvarna. Skala och finhacka löken. Fräs majs och lök i 50 g smör ca 5 min. Tillsätt sherryn och låt den koka in i majsen. Tillsätt ­grädden och koka under lock ca 25 min. Mixa crèmen slät med mixerstav och krydda med tryffel, 1 tsk salt och 1 krm peppar.
  3. Skala och skär rotsellerin i ca 2 x 2 cm stora bitar. Koka den i 100 g smör under lock tills den är mjuk, ca 20 min. Öka värmen och stek sellerin tills den fått fin färg. Låt rinna av, spara smöret.
  4. Ansa svampen och skär den eventuellt i mindre bitar. Stek svamp och salviablad i 1 msk av sellerismöret tills de fått fin färg.
  5. Fördela majs- och tryffelcrèmen på tallrikar. Lägg på ­köttet och toppa med rotselleri, svamp och salviablad.
    pren

Recept från PM och vänner