Rådjursfilé med körsbär och rödbeta

Servera gärna ugnsrostad potatis till rådjursfilén om den ska serveras som ensamrätt. Det går även bra att använda frysta körsbär.
Allt om Mat

Rådjursfilé

  • 500 g rådjursytterfilé
  • 0,5 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

körsbär

  • 12 körsbär
  • 1 msk ättiksprit - (12 %)
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk vatten
  • 1 msk körsbärsvin

Picklad rödbeta

  • 2 rödbetor - 150 g
  • 0,5 msk ättiksprit - (12 %)
  • 1 msk strösocker
  • 1,5 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Rödbetscrème

  • 4 rödbetor - 250 g
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 krm strösocker

Sky

  • 1 gul lök
  • rådjurssadel - puts från
  • 0,5 msk olivolja
  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl viltfond - eller kalvfond, konc

Garnering

  • 12 körsbär
  • 12 blad harsyra - eller ängssyra

Gör så här

  1. Körsbär: Halvera och kärna ur körsbären. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg körsbären i lagen och låt kallna. Tillsätt vinet.

  2. Rådjursfilé: Sätt ugnen på 125 grader. Putsa rådjurssadeln från senor. Spara putset till såsen. Bryn köttet runt om i olja. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 52 grader innertemperatur, beräkna 15–20  min. Låt köttet vila 30 min.

  3. Rödbetor: Koka upp ättika, socker och vatten. Låt kallna. Skala och riv rödbetan på den grova sidan på rivjärnet. Blanda rivet med ättikslag, salt och peppar.

  4. Crème: Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Skala dem under rinnande kallt vatten. Mixa rödbetorna med mixerstav tillsammans med smör till en slät puré. Smaka av med salt, peppar och socker .

  5. Sky: Skala och hacka löken. Bryn lök och puts från köttet i olja i en kastrull. Häll på vatten och fond och låt koka ihop tills en tredjedel återstår. Sila.

  6. Stek köttet runt om i smör ca min. Ta köttet från stekpannan. Salta och peppra. Skär det i skivor.

  7. Värm rödbetspurén. Servera köttet med körsbär, picklad rödbeta, rödbetscrème, sky och körsbär.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!