Rådjursfilé med körsbär och rödbeta

Servera gärna ugnsrostad potatis till rådjursfilén om den ska serveras som ensamrätt. Det går även bra att använda frysta körsbär.

Gör så här:

  1. Körsbär: Halvera och kärna ur körsbären. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg körsbären i lagen och låt kallna. Tillsätt vinet.
  2. Rådjursfilé: Sätt ugnen på 125 grader. Putsa rådjurssadeln från senor.
    Spara putset till såsen. Bryn köttet runt om i olja. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 52 grader innertemperatur, beräkna 15–20  min. Låt köttet vila 30 min.
  3. Rödbetor: Koka upp ättika, socker och vatten. Låt kallna. Skala och riv rödbetan på den grova sidan på rivjärnet. Blanda rivet med ättikslag, salt och peppar.
  4. Crème: Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Skala dem under rinnande kallt vatten. Mixa rödbetorna med mixerstav tillsammans med smör till en slät puré. Smaka av med salt, peppar och socker .
  5. Sky: Skala och hacka löken. Bryn lök och puts från köttet i olja i en kastrull. Häll på vatten och fond och låt koka ihop tills en tredjedel återstår. Sila.
  6. Stek köttet runt om i smör ca min. Ta köttet från stekpannan. Salta och peppra. Skär det i skivor.
  7. Värm rödbetspurén. Servera köttet med körsbär, picklad rödbeta,
    rödbetscrème, sky och körsbär.

Recept från