00000

En riktig lyxvariant av den klassiska radiokakan. Serveras som dessert med fikon i sockerlag och vispgrädde.

För 8 bitar

Ingredienser

200 g mörk choklad, (64-70%)
150 g kokosfett
2 ägg
3 dl florsocker
100 g fikon, torkade
50 g mandlar, saltrostade
1 apelsin, rivet skal
20 mariekex, (80 g)

Fikonsirap

4 fikon, färska
1 dl strösocker
1 dl vatten

Tillbehör

, färska fikon, vispad grädde

1. Finhacka chokladen. Smält den tillsammans med kokosfettet över vattenbad eller i mikrovågsugnen.
2. Vispa ägg och florsocker pösigt. Grovhacka fikon och mandel. Vänd ner chokladblandningen i smeten och rör i fikon, mandel och apelsinskal.
3. Grovkrossa kexen. Varva smet och kex i en avlång form, ca 1 1/2 liter. Avsluta med chokladsmet.
4. Ställ formen i kylen ca 6 timmar.
5. Fikonsirap: Skär bort skaften på fikonen och skär dem i klyftor. Koka upp socker och vatten. Lägg  hälften av fikonklyftorna i lagen och låt koka 2-3 min.  Sila och häll tillbaka sirapen i kastrullen. Lägg i de sparade klyftorna och låt svalna.
6. Skär kakan i bitar och servera med fikonsirap, färska fikon, vispad grädde och konjak.