33333

Råbiff på rostad jordärtskocka med hasselnötter är både mjukt och knaprigt. Majonnäsen som blir över är god att servera till bland annat rostbiff med rostad lök.

För 10 personer:

Ingredienser

150 g oxfilé
1,5 msk soja, japansk
1 krm sesamolja
2 krm salt

Jordärtskockor:

5 jordärtskockor, avlånga
1 msk olivolja
0,5 tsk salt

Majonnäs:

1 ägg
2 msk hasselnötssmör
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 tsk senap
2 dl rapsolja
2 krm salt

Saltrostade hasselnötter:

0,5 dl hasselnötter
1 krm olivolja
0,5 krm salt

Garnering:

krasse, t ex sakura eller shiso
sesamfrön, svarta

20 minuter + 20 minuter i ugn

Råbiff på rostad jordärtskocka med hasselnötter – gör så här:

  1. Jordärtskockor: Sätt ugnen på 225°. Skrubba jordärtskockorna noga i ljummet vatten. Skär dem i halvor på längden. Blanda jordärtskockorna med olja och salt och lägg dem med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Rosta jordärtskockorna mitt i ugnen tills de mjuknat, ca 20 min. Låt kallna.
  3. Majonnäs: Blanda ägg, hasselnötssmör, vinäger och senap i en hög mixerkanna. Tillsätt oljan. Sätt en mixerstav i botten på kannan och mixa medan mixerstaven sakta dras uppåt. Krydda majonnäsen med salt.
  4. Saltrostade nötter: Grovhacka nötterna. Rosta dem i olja och salt i en stekpanna under omrörning tills de fått fin färg. Låt kallna.
  5. Skär köttet i små tärningar. Blanda dem med soja, olja och salt.
  6. Fördela köttet på jordärtskockorna. Lägg eller spritsa en liten klick majonnäs vid sidan om köttet. Strö över saltrostade nötter och garnera med krasse och sesamfrön.
Fler recept med: Kött, Nötkött, Snacks och tilltugg