55555

Recept på rödbetsråbiff. Den passar såklart köttätare också. Tricket är att blanda ugnsbakad och råriven rödbeta, för att maxa smak och konsistens. Här får du lära sig hur du gör en lika elegant förrätt som på krogen.

För 4 personer

Ingredienser

500 g rödbetor, färska
1/2 msk olivolja, + 1 msk
1 msk balsamvinäger, vit eller röd
1 1/2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald
2 avokador
1/2 msk pressad citron
1 krm salt

Getostkräm

30 g getost, vällagrad + 20 g, t ex Chevrette
1 äggula
1 msk dijonsenap
1 msk citron, pressad
2 dl rapsolja
1/2 tsk salt

Tillbehör

20 g rödbetschips
1 dl valnötter
50 g salladsmix

Rödbetsråbiff – gör så här:
Rödbetsråbiff

Foto: Helén Pe

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj och skala rödbetorna. Skär rödbetorna i halvor, men ta undan 100 g till senare.
    Rödbetsråbiff

    Foto: Helén Pe

  2. Lägg rödbetshalvorna på ett ark ugnsfolie. Blanda med 1/2 msk olja och vik ihop paketet. Lägg paketet på en plåt och tillaga mitt i ugnen tills de är helt mjuka, ca 1 timme. Låt svalna.
    Rödbetsråbiff

    Foto: Helén Pe

  3. Riv de bakade och den råa röd – betan grovt på rivjärn. Grovhacka dem lätt. Rör ihop rödbetor, olja, vinäger, flingsalt och peppar.
    Rödbetsråbiff

    Foto: Helén Pe

  4. Halvera och gröp ur avokadon. Mosa halvorna grovt i skål. Tillsätt 1/2 msk pressad citron och salt.
    Rödbetsråbiff

    Foto: Helén Pe

  5. Getostkräm: Riv 30 g ost fint på rivjärn, gärna zestjärn. Vispa ihop äggula, senap och citronsaft. Häll försiktigt i oljan i en tunn strå – le och vispa till en tjock majonnäs. Krydda med salt. Rör i den rivna osten.
    Rödbetsråbiff

    Foto: Helén Pe

  6. Fördela avokadomoset jämnt i botten på en stansring. Fyll på med rödbetsrivet och packa ihop med hjälp av en stanspress eller sked. Ta bort ringen och toppa med getostkräm, rödbetschips och nötter. Riv över 20 g ost och garnera med salladsmix.
KÖKSTIPSET: Stansringen som används på bilden finns att köpa på Cervera, men även Åhléns har liknande.

 

Det blir lite avokadokräm över, men den är underbart god att servera till grillad sparris, kött, pommes frites mm. Avokadon går bra att hoppa över om man önskar, men den bidrar till extra krämighet och ett vackert utseende. Rödbetchipsen finns i välsorterade livsmedelsbutiker.

Fler recept med: Köksskolan