Råbiff med picklade rotfrukter, dillcrème och friterade potatissmulor

Råbiff med picklade rotfrukter och friterade potatissmulor är lyxigt och gott. Den goda dillcrèmen till gör rätten helt fantastisk. Rått kött till råbiff kräver en säker hantering. Därför steks köttet snabbt på ytan.
Mattias Larsson
Klicka här eller på bilden för recept.
Klicka här eller på bilden för recept. Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 300 g kalvinnanlår
  • 1 schalottenlök
  • 2 tsk citron - pressad
  • 2 tsk olivolja
  • 2 krm salt

Picklade rotfrukter

  • 2 steklökar
  • 2 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 stjärnanis
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 morot - liten
  • 1 bit kålrot - (30 g)
  • 1 jordärtskocka - liten

Syrlig dillcrème, ca 1 1/2 dl

  • 2 äggulor
  • 2 msk dill - hackad
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Friterade potatissmulor

  • 1 potatis
  • 3 dl rapsolja
  • 1 krm salt

Garnering

  • dill
  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Picklade rotfrukter: Skala och halvera steklöken. Sära på lökskivorna. Koka upp vatten, ättika, socker, stjärnanis, salt och lök. Lägg löken i den varma lagen. Låt kallna.

  2. Skala grönsakerna. Hyvla dem på mandolin eller strimla dem. Lägg dem i lagen och låt marinera ca 1 timme men gärna längre.

  3. Dillcrème: Lägg äggulor, dill, citronsaft, senap och salt i en matberedare och mixa ihop. Tillsätt oljan droppvis och mixa ihop till en tjock majonnäs.

  4. Potatissmulor: Skala och mixa potatisen i matberedare. Krama ut all vätska. Hetta upp oljan till 160°. Fritera potatisen i oljan till fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Krydda med salt.

  5. Stek köttet snabbt runt om på hög värme. Skär bort det yttersta ytskiktet (spara till ett annat tillfälle), hacka köttet. Skala och finhacka löken. Blanda kött och lök med citronsaft, olja och salt. Låt grönsakerna rinna av.

  6. Packa råbiffen i stansringar på tallrikar. Toppa med picklade rotfrukter, dillcrème och frasiga potatissmulor. Garnera med dill och smörgåskrasse.

Förbered så här

Dagen före: Pickla rotfrukterna. Gör dillcrèmen. Fritera potatisen.

Innan gästerna kommer: Hacka kalvköttet och schalottenlöken.

Strax före servering: Blanda råbiffen och lägg upp

på tallrikar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!