Råbiff av älgkalv med jordärtskockschips och hasselnötsolja

Råbiff av älgkalv med jordärtskockschips och hasselnötsolja är en lyxig förrätt. Ostsmulor och majonnäs kan göras dagen före servering.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 200 g innanlår - eller filé av älgkalv, fryst och lätt tinad
  • 50 g cheddarost - riven
  • 50 g parmesan - riven
  • 3 msk majonnäs
  • 1 msk dijonsenap - grov
  • 0,5 äpple - grönt
  • 2 tsk hasselnötsolja

Jordärtskockschips

  • 100 g jordärtskocka
  • 5 dl rapsolja

Garnering

  • 4 kvistar vattenkrasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda de båda ostsorterna och bred ut tunt på ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min, tills osten blir gyllenbrun. Passa noga. Låt kallna och smula sönder. Smulet räcker till fler, och det håller sig frasigt ca 1 vecka om det förvaras i rums­temperatur.

  2. Chips: Skrubba jordärtskockorna och hyvla dem tunt. Hetta upp oljan till 160° i en kastrull. Fritera skivorna i oljan i omgångar  tills de fått fin färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  3. Blanda majonnäs och senap. Lägg krämen i en spritspåse.

  4. Putsa köttet väl och skär det i tunna skivor. Fintärna köttet. Hyvla äpplet och skär i tunna strimlor.

  5. Fördela köttet på fyra assietter i fyrkanter, 10 x 10 cm, med hjälp av en kniv. Spritsa eller ringla över senapsmajonnäs. Lägg på äppelstrimlor. Strö över jordärtskockschips och ostsmulor. Droppa över hasselnötsolja. Garnera med vatten­krasse

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!