55555

Råbiff av älgkalv med jordärtskockschips och hasselnötsolja är en lyxig förrätt. Ostsmulor och majonnäs kan göras dagen före servering.

För 4 personer:

Ingredienser

200 g innanlår, eller filé av älgkalv, fryst och lätt tinad
50 g cheddarost, riven
50 g parmesanost, riven
3 msk majonnäs
1 msk dijonsenap, grov
0,5 äpple, grönt
2 tsk hasselnötsolja

Jordärtskockschips:

100 g jordärtsskocka
5 dl rapsolja

Garnering:

4 kvistar vattenkrasse

35 minuter

Råbiff av älgkalv med jordärtskockschips och hasselnötsolja – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda de båda ostsorterna och bred ut tunt på ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min, tills osten blir gyllenbrun. Passa noga. Låt kallna och smula sönder. Smulet räcker till fler, och det håller sig frasigt ca 1 vecka om det förvaras i rums­temperatur.
  2. Chips: Skrubba jordärtskockorna och hyvla dem tunt. Hetta upp oljan till 160° i en kastrull. Fritera skivorna i oljan i omgångar  tills de fått fin färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Blanda majonnäs och senap. Lägg krämen i en spritspåse.
  4. Putsa köttet väl och skär det i tunna skivor. Fintärna köttet. Hyvla äpplet och skär i tunna strimlor.
  5. Fördela köttet på fyra assietter i fyrkanter, 10 x 10 cm, med hjälp av en kniv. Spritsa eller ringla över senapsmajonnäs. Lägg på äppelstrimlor. Strö över jordärtskockschips och ostsmulor. Droppa över hasselnötsolja. Garnera med vatten­krasse
Fler recept med: Förrätter, Kött, Vilt