Rabarbertarte ”Royal” med pinot noir- och hallonsorbet och grapefruktsallad

En ljuvlig dessertdröm skapad av Elisabeth Johansson. Pinot noir- och hallonsorbet, grapefruktsallad och rabarbertarte (utom marängtäcket) kan göras i förväg. Marängen kan annars bli lite seg.
Allt om Mat

Pinot noir-sorbet

  • 2 gelatinblad
  • 50 g strösocker
  • 50 g glykos
  • 1 dl vatten
  • 750 g hallon
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl rödvin - (pinot noir)

Pajskal

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 65 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 msk mjölk

Royalfyllning

  • 150 g rabarber - späda, i små tärningar
  • 1 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 0,75 dl mjölk - eller vispgrädde, söt kondenserad
  • 1 ägg
  • 0,5 vaniljstång

Maräng

  • 1 äggvita
  • 2 msk strösocker

Grapefruktsallad med arrakssyltad fänkål

  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 4 msk citronsaft - pressad
  • 1 citron - några strimmlor citron & skal
  • 1,5 tsk arraksessens - ev några hela anisfrön
  • 200 g fänkål
  • 1 grapefrukt - blond
  • 1 blodgrape
  • 1 apelsin

Gör så här

  1. Sorbet: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 min. Koka en sockerlag av socker, glykos och vatten. Dra av lagen från värmen och låt svalna ca 2 min.

  2. Lyft upp gelatinet, lägg det i den varma sockerlagen och rör om tills det smält. Passera hallonen genom en finmaskig sil. Rör hallonpurén med socker. Tillsätt hallonpurén och vinet. Låt massan kallna och kör den sedan i en glassmaskin.

  3. Pajskal: Blanda alla ingredienserna, gärna i matberedare. Kavla eller tryck ut degen och fodra små portionsformar eller aluminiumformar. Picka botten med en gaffel. Ställ dem i frysen ca 1 timme.

  4. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda skalen mitt i ugnen ca 10 min.

  5. Royalfyllning: Sätt ugnen på 200°. Ansa och tärna rabarbern fint. Fräs den snabbt i en varm stekpanna tillsammans med smör och socker. Dra från värmen. Låt svalna.

  6. Blanda kondenserad mjölk och uppvispat ägg i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör ner vaniljfrön i smeten och vänd i rabarberbitarna. Fyll upp de förgräddade pajskalen. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut dem och höj värmen till 225°.

  7. Vispa äggvitan till styvt skum och tillsätt sockret lite i taget under vispning. Spritsa marängen på pajerna. Grädda mitt i ugnen ca 3 min tills de fått fin färg.

  8. Grapefruktsallad: Blanda socker, vatten, citronsaft och skal, arrak och anis i en kastrull. Låt sjuda ca 5 min. Dra kastrullen från värmen och låt svalna något.

  9. Skölj och skär fänkålen i tunna strimlor. Skala och skär citrusfrukterna i hinnfria tunna fileér och lägg ner dem i den varma sockerlagen tillsammans med fänkålen.

  10. Servera gärna citrussalladen ljummen till rabarbertarten och sorbeten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!