Rabarbersoppa med ljummen hallon- och jordgubbsmazarin

Elegant sötsyrlig rabarbersoppa och maffigt goda mazariner. Perfekt på höstkanten.
Rabarbersoppa med ljummen hallon- och jordgubbsmazarin
Rabarbersoppa med ljummen hallon- och jordgubbsmazarin Foto: Per Ranung

Rabarbersoppa

  • 4 - 5 stjälkar rabarber - av röd sort (ca 900 g)
  • 4 dl vatten
  • 1,5 dl rosévin
  • 1 dl strösocker
  • 30 g hallon
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Mazariner

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 msk vetemjöl
  • 175 g smör - rumsvarmt
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk mjölk
  • 200 g mandelmassa
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 100 g jordgubbar
  • 100 g hallon

Garnering

  • hallon
  • jordgubbar

Tillbehör

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Ansa och skär rabarbern i skivor. Häll vatten och vin i en kastrull. Tillsätt rabarber, socker och hallon. Koka upp och sjud ca 10 min utan omrörning. Sila soppan. Vispa i majsstärkelse, utrörd i lite kallt vatten, och låt soppan koka upp. Låt soppan kallna.

  2. Mazariner: Blanda 3 dl mjöl, 125 g smör och 1 msk socker. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila ca 1 timme i kylen.

  3. Kavla ut degen och klä tolv små pajformar, à 7 cm i diameter.

  4. Sätt ugnen på 175 grader. Finriv mandelmassan och lägg i en bunke. Tillsätt 1 dl socker, 50 g smör och vaniljsocker och vispa ihop med elvisp. Tillsätt ägg och 1 msk mjöl. Fyll formarna med massan. Ansa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Tryck ner jordgubbsbitar och hallon i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 35 min.

  5. Häll upp soppan i glas och toppa med hallon och jordgubbar. Servera soppan tillsammans med ljumma hallon- och jordgubbsmazariner och vaniljglass.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!