00000

Recept på rabarbersoppa med vit choklad- och citronmousse. Om rabarbern inte är späd och röd kan 4–5 jordgubbar koka med för både smakens och färgens skull.

För 6 personer

Ingredienser

350 g rabarber
1,5 dl strösocker
2,5 dl vatten
2 msk rosébalsamvinäger
8 jordgubbar

100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 tsk citronskal

Garnering

ätbara blommor, t ex verbena

Rabarbersoppa med vit choklad- och citronmousse – gör så här:

  1. Skala rabarbern om den inte är späd. Skär den i bitar. Lägg rabarber (spara ca 25 g till garnering), socker, vatten och vinäger i en kastrull. Koka ca 5 min, tills bitarna är mjuka. Passera soppan genom en sil och låt den kallna.
  2. Mousse: Grovhacka chokladen  och lägg i en skål. Koka upp grädden, häll den över chokladen.  Rör till en slät kräm. Tillsätt citronskalet. Ställ i kylen ca 2 timmar.
  3. Vispa upp moussen med elvisp.  Skär den sparade rabarbern och jordgubbarna i tunna skivor. Servera soppan i djupa tallrikar. Lägg i rabarber, jordgubbar och mousse. Garnera med blommor.