Rabarbersoppa med basilikapannacotta och jordgubbar

Konsistenser och smaker kompletterar varandra i denna proffsigt skapade dessert. Jordgubbarna skivas i samband med serveringen, i övrigt står desserten klar i kylen.

Rabarbersoppa med basilikapannacotta och jordgubbar

1. Börja med pannacottan: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 min.
2. Ge grädde och socker ett uppkok under omrörning. Dra kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen.
3. Riv av limeskalet och mixa tillsammans med basilikabladen. Tillsätt ett par deciliter av den heta grädden och mixa ytterligare.
4. Blanda ner resten av grädden och fördela blandningen i 8 portionsformar à ca 1 1/2 dl. Täck och ställ formarna kallt minst 6 timmar, gärna till nästa dag.
5. Rabarbersoppa: Sätt ugnen på 100°. Dra det röda skalet av rabarbern. Spara skalet och skär stänglarna i ca 4 cm bitar som läggs i ugnssäker form (el gryta).
6. Koka upp socker, vatten och rabarberskal. Sila lagen över rabarbern och sätt in formen i ugnen 15 min. Ta ut och kyl den.
7. Ta upp rabarbern. Blanda soppan med pressad lime, smaka av och späd ev med någon deciliter vatten.
8. Servera som på bilden med skivade jordgubbar och färsk basilika.

Recept från