Rabarbersaft – rårörd

Recept på rabarbersaft. Rårörd rabarbersaft är lätt att göra och ger mycket smak. Den går bra att göra även när rabarbern vuxit sig högsommarstor. Om du har saften i frysen eller i kylen och dricker upp den ganska snart behöver du inte natriumbensoat.

För 6 liter

Ingredienser

3 kilo rabarber
2 citroner
3,25 liter vatten
2,5 kilo strösocker
30 g vinsyra
1 krm natriumbensoat ev

20 minuter + 2 dygn i kylen

Rabarbersaft – gör så här:

  1. Ansa och skär rabarbern i bitar. Skölj citronerna i ljummet vatten. Skär dem i skivor. Varva rabarber och citronskivor i en bunke eller kastrull. 
  2. Koka upp vattnet och häll det över rabarber och citron. Låt svalna och ställ i kylen ca 2 dygn.
  3. Sila saften genom en silduk. Rör ner sockret, lite i taget, tills det lösts upp. Tillsätt vinsyra och ev natriumbensoat upplöst i lite varmt vatten. Häll saften i flaskor och förvara i kylen eller frys in i förpackningar. 

Recept: Pia Kammeborn