Rabarberparfait

Fyll parfaiten i udda burkar och glas och frys in. Eller använd engångsglas. Ibland får rabarberkompott en trist grönbrun färg, men då kan du piffa upp den med några droppar röd hushållsfärg.

25 min + 2 timmar i frys

Rabarberparfait

 

1. Ansa och skär rabarbern i cm-tjocka ­bitar. Låt rabarber, 1 dl socker och vatten smälta ihop på medelvärme i en kastrull. Rör om då och då och låt sjuda ca 10 min, tills rabarbern mjuknat. Vispa sönder till en ganska lös kompott och tillsätt vanilj och eventuellt några droppar röd hushållsfärg. Låt kallna.
2. Vispa grädden fluffig och fast i en bunke. Vispa äggulor och 3/4 dl socker riktigt vitt och fluffigt i en annan bunke.
3. Mät upp 1 ½ dl av rabarberkompotten och ställ åt sidan. Vänd ner resten av ­kompotten i grädden. Vänd även ner äggsmeten försiktigt i gräddblandningen och blanda ihop till en luftig smet.
4. Varva parfaitsmeten med minimaränger och lite av den sparade kompotten i små glas eller burkar.  Ställ i frysen ca 2 timmar.
5. Låt parfaiten tina 20–30 min i rumstemperatur före servering. Klicka resten av kompotten över parfaiten och strö gärna på lite extra minimaränger.

Recept från