Rabarberpaj

Nu vill vi ha rabarber i allt. Här är en smulig paj som är försvinnande god!

Rabarberpaj

 

1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedre. Låt vila i kylskåp ca 30 min.
2. Blanda ingredienserna till smuldegen.
3. Skölj och ansa rabarbern. Skär dem i cm-tjocka skivor. Lägg dem i en kastrull.
4. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg både stång och frön i kastrullen. Tillsätt sockret.
5. Koka upp och låt sjuda 3-4 min. Ta upp 1 ½ dl rabarber med lite spad att spara till sorbeten.
6. Blanda majsstärkelse och vatten. Rör ner redningen i rabarber-kompotten och låt koka upp. Ta upp vaniljstången. Låt kompotten svalna.
7. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut pajdegen på lätt mjölad arbetsbänk. Klä en pajform, ca 28 cm i diameter, med degen. Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 5 min.
8. Fyll det förgräddade pajskalet med rabarberkompotten. Toppa med smuldegen. Sänk värmen till 175º och grädda ytterligare ca 30 min. Låt pajen svalna. Görs pajen i portionsformar gräddas pajen hela tiden i 200°, ca 15 min.

Recept från