Recept: Rabarberpaj
- Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedare. Låt vila i kylskåp ca 30 min.
- Blanda ingredienserna till smuldegen.
- Skölj och ansa rabarbern. Skär dem i cm-tjocka skivor. Lägg dem i en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg både stång och frön i kastrullen. Tillsätt sockret.
- Koka upp och låt sjuda 3-4 min. Ta upp 1 ½ dl rabarber med lite spad att spara till sorbeten.
- Blanda majsstärkelse och vatten. Rör ner redningen i rabarber-kompotten och låt koka upp. Ta upp vaniljstången. Låt kompotten svalna.
- Sätt ugnen på 200°.
- Kavla ut pajdegen på lätt mjölad arbetsbänk. Klä en pajform, ca 28 cm i diameter, med degen. Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 5 min.
- Fyll det förgräddade pajskalet med rabarberkompotten. Toppa med smuldegen.
- Sänk värmen till 175º och grädda ytterligare ca 30 min. Låt pajen svalna. Görs pajen i portionsformar gräddas pajen hela tiden i 200°, ca 15 min.
Foto: Agneta Thorsèn
Så här tjusigt kan de tredelade desserten serveras (med rabarberpaj, crème brûlée och rabarbersorbet).