4.54.54.54.54.5

Gör marängbottnarna och den inkokta rabarbern i förväg så sparar du tid. Förvara marängen torrt och rabarbern svalt. Lagen som blir över från rabarberkoket kan kokas ner till sirap och serveras till glass.

För 20 personer:

Ingredienser

8 äggvitor
1 tsk citron, pressad
6 dl strösocker
ev röd hushållsfärg

Inkokt rabarber:

800 g rabarberstjälkar
1 dl vitt vin, sött , t ex muscatvin
2 dl strösocker
3 msk grenadin, ev

Limegrädde:

10 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker
1 burk limecurd, eller lemoncurd (ca 350 g)

Garnering:

myntablad
ätbara blommor, t ex tagetes

30 minuter + 1 1/4 timme i ugn

Rabarbermaräng-tårta – gör så här:

  1. Marängbottnar: Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitor och citronsaft till ett hårt skum. Tillsätt sockret och eventuellt färg. Vispa till en fast och glansig marängsmet.
  2. Bred ut marängsmeten på två plåtar, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. Sätt in marängbottnarna i ugnen, sänk ugnsvärmen till 125°. Grädda ca 1 1/4 timme. Låt bottnarna kallna på galler.
  3. Inkokt rabarber: Ansa, skala och skär rabarberstjälkarna i 5 cm långa bitar. Lägg rabarbern i en kastrull och tillsätt vin, socker och eventuellt grenadin för att rabarbern ska få en fin rosa färg. Sjud under lock ca 5 min. Låt kallna i lagen. Häll av lagen.
  4. Limegrädde: Vispa grädde och vaniljsocker fluffigt. Rör curden så att den blir mer rinnande och vänd ner den i grädden.
  5. Lägg en av marängbottnarna på ett stort fat. Bred först på hälften av limegrädden och därefter hälften av rabarbern. Täck med den andra marängbottnen och toppa med den resterande grädden och rabarbern. Garnera med myntablad och blommor.

 


Bonniers stora bakbok – ett måste i varje bakande hem! 
Bonniers stora bakbok 2017