Rabarberkompott och citroncurd toppad med vit chokladmousse och bär samt salta mördegsplattor
Ingredienser
- 200 g rabarber
- 1 vaniljstång
- 2 dl strösocker
Citroncurd
- 1 gelatinblad
- 3 äggulor
- 2 dl strösocker
- 1 citron - rivet skal och saft (ca 0,75 dl)
- 100 g smör - osaltat
Chokladmousse
- 0,5 gelatinblad
- 2,5 dl vispgrädde
- 100 g vit choklad
- 2 msk Cointreau - eller apelsinlikör
Mördegsplattor (ca 50 st)
- 2,25 dl vetemjöl
- 2,5 msk strösocker
- 1,5 krm salt
- 100 g smör
- 1 äggula
Garnering
- bär - färska t ex hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär, röda vinbär
Gör så här
-
Ansa och skär rabarbern i små tärningar. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg rabarber, vaniljstång, vaniljfrön och socker i en kastrull. Låt puttra ca 5 min. Låt kallna och lyft upp och släng bort vaniljstången.
-
Citroncurd: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa äggulor och 1 dl socker pösigt. Koka upp resten av sockret med citronsaft, citronskal och smör. Häll blandningen över äggpöset. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Ta upp gelatinbladet och smält det i krämen. Låt kallna.
-
Chokladmousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp 1 1/2 dl grädde. Hacka chokladen. Häll den heta grädden över chokladen och rör tills den smält. Tillsätt gelatinbladet och låt det smälta. Häll i den kalla grädden och likör och ställ kallt.
-
Mördegsplattor: Hacka samman mjöl, socker, salt och smör, skuret i mindre bitar, i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt ca 1 timme.
-
Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen tunt mellan två ark bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Stansa ut små runda kakor ca 3 cm i diameter medan kakan fortfarande är varm. Låt dem kallna. Hit går bra att förbereda.
-
Vispa chokladmoussen fluffig med elvisp. Fördela rabarbern i glas. Fyll på med citroncurd och chokladmousse. Garnera med mördegsplattor och bär.