Rabarberkompott och citroncurd toppad med vit chokladmousse och bär samt salta mördegsplattor

Den vita chokladmoussens konsistens är som en dröm – len, fluffig och vansinnigt god. Tillsammans med rabarber, bär och mördegskakor är det en dessert värd att minnas.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 200 g rabarber
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl strösocker

Citroncurd

  • 1 gelatinblad
  • 3 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 1 citron - rivet skal och saft (ca 0,75 dl)
  • 100 g smör - osaltat

Chokladmousse

  • 0,5 gelatinblad
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 100 g vit choklad
  • 2 msk Cointreau - eller apelsinlikör

Mördegsplattor (ca 50 st)

  • 2,25 dl vetemjöl
  • 2,5 msk strösocker
  • 1,5 krm salt
  • 100 g smör
  • 1 äggula

Garnering

  • bär - färska t ex hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär, röda vinbär

Gör så här

  1. Ansa och skär rabarbern i små tärningar. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg rabarber, vaniljstång, vaniljfrön och socker i en kastrull. Låt puttra ca 5 min. Låt kallna och lyft upp och släng bort vaniljstången.

  2. Citroncurd: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa äggulor och 1 dl socker pösigt. Koka upp resten av sockret med citronsaft, citronskal och smör. Häll blandningen över äggpöset. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Ta upp gelatinbladet och smält det i krämen. Låt kallna.

  3. Chokladmousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp 1 1/2 dl grädde. Hacka chokladen. Häll den heta grädden över chokladen och rör tills den smält. Tillsätt gelatinbladet och låt det smälta. Häll i den kalla grädden och likör och ställ kallt.

  4. Mördegsplattor: Hacka samman mjöl, socker, salt och smör, skuret i mindre bitar, i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt ca 1 timme.

  5. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen tunt mellan två ark bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Stansa ut små runda kakor ca 3 cm i diameter medan kakan fortfarande är varm. Låt dem kallna. Hit går bra att förbereda.

  6. Vispa chokladmoussen fluffig med elvisp. Fördela rabarbern i glas. Fyll på med citroncurd och chokladmousse. Garnera med mördegsplattor och bär.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!