00000

Den vita chokladmoussens konsistens är som en dröm – len, fluffig och vansinnigt god. Tillsammans med rabarber, bär och mördegskakor är det en dessert värd att minnas.

För 8 personer

Ingredienser

200 g rabarber
1 vaniljstång
2 dl strösocker

Citroncurd:

1 gelatinblad
3 äggulor
2 dl strösocker
1 citron, rivet skal och saft (ca 0,75 dl)
100 g osaltat smör

Chokladmousse:

0,5 gelatinblad
2,5 dl vispgrädde
100 g vit choklad
2 msk cointreau eller apelsinlikör

Mördegsplattor (ca 50 st):

2,25 dl vetemjöl
2,5 msk strösocker
1,5 krm salt
100 g smör
1 äggula

Garnering:

färska bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär, röda vinbär

Rabarberkompott och citroncurd toppad med vit chokladmousse och bär samt salta mördegsplattor

1. Ansa och skär rabarbern i små tärningar. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg rabarber, vaniljstång, vaniljfrön och socker i en kastrull. Låt puttra ca 5 min. Låt kallna och lyft upp och släng bort vaniljstången.
2. Citroncurd: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa äggulor och 1 dl socker pösigt. Koka upp resten av sockret med citronsaft, citronskal och smör. Häll blandningen över äggpöset. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Ta upp gelatinbladet och smält det i krämen. Låt kallna.
3. Chokladmousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp 1 1/2 dl grädde. Hacka chokladen. Häll den heta grädden över chokladen och rör tills den smält. Tillsätt gelatinbladet och låt det smälta. Häll i den kalla grädden och likör och ställ kallt.
4. Mördegsplattor: Hacka
samman mjöl, socker, salt och smör, skuret i mindre bitar, i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt ca 1 timme.
5. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen tunt mellan två ark bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Stansa ut små runda kakor ca 3 cm i diameter medan kakan fortfarande är varm. Låt dem kallna. Hit går bra att förbereda.
6. Vispa chokladmoussen fluffig med elvisp. Fördela rabarbern i glas. Fyll på med citroncurd och chokladmousse. Garnera med mördegsplattor och bär.