Rabarberkompott med mascarponegrädde och smulade kolakakor

Rabarberkompott med mascarponegrädde och smulade kolakakor är en god försommardessert. Raberberkompotten kan variera i färg beroende på rabarberns sort och ålder.
Emmy Lundström
Emmy Lundström
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 1 kg rabarber
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 msk citronskal - finrivet

Kolakakor, ca 25 kakor

  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 tsk sirap - ljus
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk kardemumma - stött
  • 0,5 tsk ingefära - mald
  • 0,5 tsk bakpulver

Mascarponegrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 125 g mascarponeost

Gör så här

  1. Kolakakor: Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt sirap, mjöl, kardemumma, ingefära och bakpulver. Arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Rulla ut degen till två längder, ca 30 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Skär längderna i sneda kakor medan de fortfarande är varma. Låt kallna på galler.

  4. Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg dem i en kastrull med socker, citronsaft och citronskal. Koka ihop utan lock till en kompott. Låt kallna.

  5. Mascarponegrädde: Vispa grädden fluffig. Tillsätt mascarponen och rör om till en slät kräm.

  6. Varva rabarberkompott och grädde i glas. Toppa med smulade kolakakor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!