4.54.54.54.54.5

Hallonmarängen ger rabarberkakan en fantastisk smak!

För 12 bitar:

Ingredienser

1 dl strösocker
150 g smör
4 dl vetemjöl, (240 g)

Fyllning:

200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
3 ägg
2 msk vetemjöl
0,5 dl strösocker
200 g rabarber

Hallonmaräng:

100 g hallon
1,25 dl strösocker
0,5 dl vatten
2 äggvitor

40 minuter +  1 timme för ­degen att vila + 50 minuter i ugn

Rabarberkaka med hallonmaräng – gör så här:

  1. Rör ihop socker och smör. Tillsätt mjölet och blanda ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och lägg den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Skär till kanten med en degskrapa eller kniv. Nagga botten med en gaffel.
  3. Fyllning: Finriv mandelmassan och blanda i smöret, lite i taget. Dela 2 ägg och rör ner äggulorna, en i taget, samt det hela ägget. Vänd i mjölet.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sockret. Fortsätt vispa till en fast maräng­smet. Vänd ner marängsmeten i mandelsmeten. Ansa och skär rabarbern i bitar. Blanda ner den i smeten och häll i formen.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 40 min. Flytta ner kakan ett steg i ugnen och grädda ytter­ligare 5–10 min, tills fyllningen har stannat. Ta ut kakan och låt den kallna.
  6. Hallonmaräng: Passera hallonen genom en sil och väg till 50 g. Koka upp hallonpuré, socker och vatten och koka till 110°. Vispa äggvitorna till fast skum. Låt hallonlagen koka till 121°. Häll den över äggvitorna i en fin stråle under kraftig vispning. Vispa tills smeten kallnat.
  7. Fyll hallonsmeten i en engångsspritspåse med en rund tyll. Spritsa smeten på pajen. Bränn den med en gasolbrännare.
Fler recept med: Bakning, Fest, Frukt och bär, Tårtor