Rabarbergifflar

Grunddegen till gifflarna är en variant på karlsbaderdeg med mycket smör. Vaniljkrämen räcker till dubbel sats gifflar. Den går även utmärkt att frysa till nästa giffelbak.
Allt om Mat

Karlsbaderdeg

  • 1 pkt jäst - för söta degar
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 250 g smör - rumstempererat

Vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång - delad på längden och urskrapad
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 msk smör

Rabarber- och jordgubbsfyllning

  • 2 rabarberstjälkar
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl jordgubbssylt
  • 0,5 vaniljkräm - sats

Pensling

  • 1 ägg

Glasyr

  • 1,5 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Vaniljkräm: Värm försiktigt mjölken, sockret, vaniljstången och majsstärkelsen i en liten kastrull under omrörning tills det tjocknar. Dra kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt kallna. Krämen blir ganska fast i konsistensen. Halva satsen går åt till bullarna.

  2. Deg: Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°. Häll den över jästen, blanda i ägg och socker och rör till en jämn smet. Blanda i mjöl, bakpulver och smör och arbeta till en smidig deg. Låt degen vila 10 min under bakduk på bakbordet.

  3. Skär rabarbern i tunna strimlor. Blanda med sockret.

  4. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen och skär den i rektanglar på ca 8x20 cm. Skär varje rektangel tvärs över så det blir två trekanter. Låt rabarbern rinna av. Fördela vaniljkräm, rabarber, och jordgubbssylt på varje trekant och rulla ihop till en giffel.

  5. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk 40–50 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, 8–10 min. Låt svalna på galler.

  6. Blanda ihop glasyren och ringla över gifflarna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!