Rabarberbullar med kardemumma

55555

Rabarberbullar med kardemumma är saftiga bullar som snabbt blir sommarens favorit.

För 30-35 bullar:

Ingredienser

75 g jäst
5 dl mjölk
2 dl strösocker
1,5 msk kardemummakärnor, stötta
1 tsk salt
200 g smör, rumsvarmt
18 dl vetemjöl, –20 dl  (1 100–1 200 g)

Fyllning 1:

200 g rabarber
0,5 dl strösocker
1 msk lime, pressad

Fyllning 2:

150 g mandelmassa
250 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor, stötta
0,25 tsk vaniljpulver

Garnering:

1,5 tsk kardemummakärnor, stötta
1,5 tsk strösocker

Pensling:

1 ägg
2 msk mjölk

1 timme + 1 timme och 10 minuter jäsning + 10 minuter i ugn

Rabarberbullar med kardemumma – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i den kalla mjölken. Tillsätt socker, kardemumma, salt och smöret i klickar.
  2. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta degen i maskin 12–15 min eller ca 20 min för hand, tills den känns smidig och elastisk. Låt den vila ca 10 min så blir degen mer följsam att arbeta med.
  3. Fyllning 1: Ansa och skär rabarbern i slantar. Koka till en simmig kompott med socker och limesaft, 5–10 min. Låt svalna.
  4. Fyllning 2: Riv mandelmassan och rör ihop med övriga ingredienser.
  5. Ta upp bulldegen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut en del i taget till en tjock rektangel, ca 25 x 50 cm.
  6. Bred på fyllning 2 och ett tunt lager av fyllning 1. Vik degen på mitten och skär i cm-tjocka remsor. Tvinna varje remsa och knyt ihop till en knut. Lägg knutarna på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar och låt jäsa övertäckta ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
  7. Garnering: Stöt kardemumman och blanda med sockret.
  8. Pensling: Vispa upp ägget och blanda med mjölken.
  9. Pensla bullarna med äggblandningen och strö över lite kardemummasocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler.

Fler recept med rabarber: