00000

Recept på rabarber- och kolanötspaj. Kolanötter på toppen ger extra crunch till den syrliga smulpajen. 

För 10 bitar

Ingredienser

500 g rabarber
250 g jordgubbar
1 dl strösocker, + 1 dl + 1,5 dl
2 msk potatismjöl
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk flingsalt, + 1 krm
150 g smör, + 50 g
150 g hasselnötter, rostade

30 minuter + 30 minuter i ugnen

Rabarber- och kolanötspaj – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Ansa och skär raberbern i skivor. Snoppa jordgubbarna. Blanda rabarber, jordgubbar, 1 dl socker och potatismjöl i en pajform, 24 cm diameter. 
  2. Blanda havregryn, mjöl, 1 dl socker, 1 tsk flingsalt och 150 g smör till en smuldeg. Toppa rabarber och jordgubbar med smuldegen. 
  3. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min, tills degen fått fin färg. 
  4. Smält 1 ½ dl socker i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Vispa ner 50 g smör i sockret. Blanda snabbt ner hasselnötter och 1 krm flingsalt. 
  5. Ta ut pajen och toppa med kolanötterna. Grädda ytterligare ca 10 min. Låt svalna före servering. 
Fler recept med: Efterrätt och dessert, Övrigt