00000

Denna rabarber- och jordgubbssylt är familjens favoritsylt, oumbärlig både för stora och små. Den passar till det mesta – pannkakor, våfflor, i filen, på mackan eller på gröten. Suveränt god till en bit brie eller camembert. Kan även kokas av frysta bär. /matredaktör Gunilla von Heland

För 2 kilo

Ingredienser

750 g jordgubbar
500 g rabarber
2 dl vatten
1 vaniljstång
2 msk pressad saft från citron
1 kg syltsocker

20 min

Rabarber- och jordgubbssylt – gör så här:

  1. Skölj bären, skala och skiva rabarbern i cm-tjocka skivor. Blanda bär och rabarber i en gryta. Tillsätt vatten, vaniljstång och citronsaft. Koka 10 min utan lock.
  2. Rör ner sockret och koka upp. Låt sjuda ca 5 min. Skumma och häll upp på väl rengjorda, varma burkar och sätt på lock. Låt svalna.

 

Förvaring och hållbarhet

Rabarber- och jordgubbssylten är hållbar upp till 6 månader, förvaras svalt. Sylten kan också frysas.