Rabarber- och jordgubbspaj med maräng
Ingredienser
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl - (180 g)
- 0,5 dl florsocker
- 1 äggula - + 1
- 0,5 dl pistaschnötter - hackade
Fyllning
- 300 g rabarber
- 200 g jordgubbar
- 1 dl strösocker
- 2 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
- 2 msk vatten
Maräng
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
- 3 äggvitor
Gör så här
-
Skär smöret i tärningar. Blanda snabbt ihop smör, mjöl, florsocker och 1 äggula. Dela degen i sex bitar och tryck ut den i smorda formar med löstagbar kant, ca 10 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
-
Grädda formarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna. Pensla pajernas övre kant med 1 äggula och strö på eller doppa i nötterna.
-
Skiva rabarbern och skär i bitar, spara 1/2 stjälk som skärs i tunna skivor. Sjud jordgubbar, rabarber och socker på medelvärme ca 10 min så att en del vätska kokar bort.
-
Blanda ner de sparade rabarberskivorna och majsstärkelse utrörd med vatten. Koka upp. Låt svalna.
-
Maräng: Koka socker och vatten till en sockerlag, 123° – det tar ca 5 min. Vispa äggvitorna luftigt. Tillsätt lite av sockerlagen under vispning. Fortsätt vispa medan resten av lagen hälls i. Vispa ytterligare ca 3 min.
-
Fyll pajerna med jordgubbs- och rabarberkompotten och fördela maräng över. Grädda mitt i ugnen ca 4 min, eller tills topparna fått lite färg.