Rabarber- och jordgubbspaj med maräng

Rabarber- och jordgubbspaj med maräng innehåller himmelskt goda smaker av sött och syrligt i spröda mördegsformar.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 äggula - + 1
  • 0,5 dl pistaschnötter - hackade

Fyllning

  • 300 g rabarber
  • 200 g jordgubbar
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 2 msk vatten

Maräng

  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 3 äggvitor

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar. Blanda snabbt ihop smör, mjöl, florsocker och 1 äggula. Dela degen i sex bitar och tryck ut den i smorda formar med löstagbar kant, ca 10 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  2. Grädda formarna mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna. Pensla pajernas övre kant med 1 äggula och strö på eller doppa i nötterna.

  3. Skiva rabarbern och skär i bitar, spara 1/2 stjälk som skärs i tunna skivor. Sjud jord­gubbar, rabarber och socker på medelvärme ca 10 min så att en del vätska kokar bort.

  4. Blanda ner de sparade rabarberskivorna och majsstärkelse utrörd med vatten. Koka upp. Låt svalna.

  5. Maräng: Koka socker och vatten till en sockerlag, 123° – det tar ca 5 ­min. Vispa äggvitorna luftigt. Tillsätt lite av sockerlagen under vispning. Fortsätt vispa medan resten av lagen hälls i. Vispa ytterligare ca 3 ­min.

  6. Fyll pajerna med jordgubbs- och rabarberkompotten och fördela maräng över. Grädda mitt i ugnen ca 4 min, eller tills topparna fått lite färg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!