Rabarber-madeleine­kakor med vaniljsås

Klassiska franska små, mjuka madeleine­kakor smaksätts med rabarber. Serveras med en klassisk vaniljsås.
Elisabeth Johansson
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 rabarberstjälkar
  • 1 msk smör - + 100 g
  • 1,5 msk strösocker - + 1 1/4 dl
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 msk sirap - ljus
  • 1 krm salt

Vaniljsås (ca 4 dl)

  • 0,5 vaniljstång
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl

Gör så här

  1. Ansa och skär rabarbern i små bitar. Stek bitarna i 1 msk smör tills de börjar mjukna. Strö över 1 1/2 msk socker. Låt rabarbern kallna.

  2. Smält 100 g smör i en kastrull, låt det svalna. Vispa ägg, 1 1/4 dl socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt mjöl, sirap, salt och det smälta smöret. Täck smeten med plastfolie och låt stå ca 30 min i kylen.

  3. Sätt ugnen på 225°. Vänd ner rabarberbitarna i smeten och klicka ut den i en madeleinekakplåt. Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt kakorna vila i plåten 2–3 min innan de lossas och får kallna på galler.

  4. Vaniljsås: Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång, -frön, mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt äggulor, socker och potatismjöl. Sjud under kraftig vispning tills såsen börjar tjockna. Sila såsen och låt den kallna.

  5. Servera kakorna med vanilj­såsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!