4.54.54.54.54.5

Klassiska franska små, mjuka madeleine­kakor smaksätts med rabarber. Serveras med en klassisk vaniljsås.

För 20 kakor:

Ingredienser

2 rabarberstjälkar
1 msk smör, + 100 g
1,5 msk strösocker, + 1 1/4 dl
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
1 msk sirap, ljus
1 krm salt

Vaniljsås (ca 4 dl):

0,5 vaniljstång
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 äggulor
0,5 dl strösocker
1 msk potatismjöl

40 minuter + 30 minuter för smeten att vila + 12 minuter i ugn

Rabarber-madeleine­kakor med vaniljsås – gör så här:

  1. Ansa och skär rabarbern i små bitar. Stek bitarna i 1 msk smör tills de börjar mjukna. Strö över 1 1/2 msk socker. Låt rabarbern kallna.
  2. Smält 100 g smör i en kastrull, låt det svalna. Vispa ägg, 1 1/4 dl socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt mjöl, sirap, salt och det smälta smöret. Täck smeten med plastfolie och låt stå ca 30 min i kylen.
  3. Sätt ugnen på 225°. Vänd ner rabarberbitarna i smeten och klicka ut den i en madeleinekakplåt. Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt kakorna vila i plåten 2–3 min innan de lossas och får kallna på galler.
  4. Vaniljsås: Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång, -frön, mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt äggulor, socker och potatismjöl. Sjud under kraftig vispning tills såsen börjar tjockna. Sila såsen och låt den kallna.
  5. Servera kakorna med vanilj­såsen.
Kökstipset! Kakorna bakas i en form för madeleinekakor.