Rabarber- & jordgubbssufflé med kardemummaglass

00000

Den här desserten kan förberedas och ställas i frysen. Ta ut glassen ca 30 min innan den ska serveras och sufflén gräddas direkt från frysen. Givetvis kan sufflén även tillagas utan att frysas.

För 4 person(er)

Ingredienser

Sufflén

4 portionsformar (1,5 dl)
1 msk smör
2 msk strösocker
125 g rabarber, ansad, skivad
3 msk strösocker
100 g jordgubbar
2 msk strösocker
1 tsk potatismjöl
2 msk strösocker
1 tsk pressad citronsaft
2 stora äggvitor

Kardemummaglass

2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
0,5 tsk krossade kardemummakärnor
1 msk flytande honung
1 gelatinblad
6 äggulor
1,5 dl strösocker

1. Kardemummaglassen: Koka upp mjölk, grädde, kardemumma och honung. Ta av från värmen och låt stå och dra 30 min under lock.
Sila.
2. Lägg gelatinbladet 5 minuter i kallt vatten. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt den silade gräddmjölken och häll tillbaka allt i kastrullen. Låt sjuda under vispning till 85°, tills första bubblan syns. Ta av från värmen.
3. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och lös upp det i den varma smeten. Kyl snabbt ner blandningen. Kör i glassmaskin eller låt den gärna mogna 1 dygn i kylskåp innan den körs.
Ställ glassen i frysen.
4. Sufflén: Smörj och sockra formarna och ställ dem i frysen. Koka rabarber och 3 msk socker ca 2 min under lock i en liten kastrull. Mixa till en puré. Skiva jord- gubbarna och mixa dem med 2 msk socker. Blanda hälften av jordgubbspurén med rabarberpurén, spara resten till garnering.
5. Rör ut potatismjölet i lite vatten, rör ner det i rabarber- och jordgubbspurén. Koka upp under omrörning så att purén tjocknar.
Häll över i en bunke, lägg plastfolie direkt på purén och låt svalna.
6. Vispa äggvitor och citronsaft med elvisp, på medelhastighet, pösigt.
Tillsätt socker och vispa till hårt skum. Vänd ner 1/3 av vitorna i den kalla purén och blanda därefter ner det i resten av vitorna.
Spritsa ner det i de kalla portionsformarna, stryk ytan slät och se till att kanterna är rena. Ställ formarna eventuellt i frysen om de inte ska gräddas direkt.
– Hit går bra att förbereda –
7. Sätt ugnen på 175°. Grädda på nedersta falsen 12-15 min, tills de pöst upp och fått fin färg. Pudra över florsocker och servera genast tillsammans med kardemummaglassen. Droppa lite jordgubbssås på tallrikarna.

Fler recept med: Övrigt