Rå lax med tryffelbuljong, ägg, löjrom och pilgrimsmusseltartar

Häll buljongen över laxen vid bordet. Det blir en kul happening för gästerna. Salta inte äggen innan du rullar in dem i plasten, de släpper nämligen vätska då. Salta i stället på tallriken.

Rå lax med tryffelbuljong, ägg, löjrom och pilgrimsmusseltartar – gör så här:

  1. Buljong: Skala och skär grönsakerna till buljongen i mindre bitar. Fräs i olja.
  2. Tillsätt kryddor och fräs ytterligare 2-3 min tillsammans med socker och vinäger. Häll på vatten och smula ner buljongtärningen.
    Koka ca 40 min.
  3. Sila buljongen genom finmaskig sil. Rör i smör och tryffelolja.
    Ställ åt sidan.
  4. Äggrulle: Koka äggen så att gulan blir krämig, ca 7 min. Smält smöret och låt det bli gyllenbrunt. Skala och grovhacka äggen. Blanda med smör och smaka av med peppar.
  5. Fukta en bänk, rulla ut 2 ark plastfolie ca 30 x 30 cm, slätt på bänken. Halvera äggröran och lägg mitt på vardera plastbit. Rulla ihop tätt till en korv. Knyt ihop ändarna och lägg i kylen.
  6. Tartar: Skala och finhacka rödlöken. Skär pilgrimsmusslorna i små kuber, ca 1/2 x 1/2 cm. Blanda med rödlök, gräslök, rapsolja, citronsaft och salt.
  7. Citroncrème: Vispa crème fraiche med elvisp, blanda i citronskal.
  8. Skiva laxen i 1/2 centimeter tjocka skivor, lägg upp på
    tallrikar.
  9. Skär äggrullen i 6 bitar, ta därefter bort plasten. Lägg en liten äggcylinder på varje tallrik, toppa med en sked löjrom.
  10. Lägg en sked pilgrimsmusseltartar vid sidan av laxen och en klick citroncrème. Garnera med machesallad, rödlök och gräslök.
  11. Koka upp buljongen, mixa ner persilja så att såsen blir grön. Häll buljongen över laxen strax före serveringen, helst vid bordet.

Recept från