4.84.84.84.84.8

Denna vegetariska quinoasallad med halloumi och grillade plommon passar både som lunch och middag. Du kan ta nektariner i stället för plommon. Det blir också gott tillsammans med den salta halloumin.  

För 4 personer:

Ingredienser

1,5 dl quinoa
1 citron
0,5 röd chili, t ex spansk peppar
0,5 dl olivolja, + 1 msk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
4 plommon, eller nektariner
250 g halloumiost
100 g spenatblad
1 kruka basilika
1 kruka mynta
1 salladslök
0,5 dl sötmandel, hackad

40 minuter

Matig vego-sallad med quinoa, halloumi och plommon – gör så här:

  1. Tillaga quinoan enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet, ställ åt sidan och låt svalna.
  2. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda citronskal, chili och olja. Krydda med salt och peppar.
  3. Halvera citronen. Kärna ur och skär plommonen i klyftor. Stek citronhalvor och plommon i olja tills de får en fin yta och blir mjuka. Låt svalna.
  4. Skär halloumiosten i skivor och stek dem gyllenbruna i olja, ca 2 min på varje sida.
  5. Vänd ihop quinoa, plommon, halloumi och spenat. Grovhacka örterna. Ansa och skiva löken. Blanda ner örter och lök i salladen. Ringla över dressingen och toppa med hackad mandel.
  6. Avsluta med att pressa citronhalvorna över salladen och rör om lätt. Servera på ett stort fat eller i portionsskålar.

Recept av Emmy Lundström

pren

Sallad som funkar till frukost, lunch och middag

Bjud in vännerna på brunch med en härlig sallad med melon, färska fikon, granatäpple och fetaost eller varför inte packa sallader i lunchlådan. Här hittar du massor av fler recept på trendiga sallader: