Quiche lorraine, fransk ost- och skinkpaj

30 min + 30–40 min i ugn
Paj är bra bärbar mat som är lätt att packa ner. Byter du ut skinkan mot räkor och musslor kallas pajen quiche maritime. Med gravad lax blir den quiche suédoise. Byt grädden mot mjölk och gör din egen pajdeg med Kesella (se recept nedan) så blir pajen smalare.

1. Gör pajdegen enligt anvisning på förpackningen. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter eller i 2–3 mindre formar.
Nagga med en gaffel och låt vila i kylen 30 min.
2. Sätt ugnen på 225°. Dela skinkskivorna i små bitar. Vispa ihop ägg, grädde, senap, salt och peppar. Blanda i persiljan.
3. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min.
4. Lägg skinkan i pajskalet. Strö över osten. Häll över äggsmeten. Grädda på nedersta falsen i ugnen tills smeten stannat och fått fin färg, 30–40 min. Servera med sallad.

Recept från