00000

Purjolökspaj är god att äta som den är med en sallad till eller servera den på t ex en buffé tillsammans med rökt skinka.

För 4 personer eller 8 personer på buffé:

Ingredienser

3 dl vetemjöl, (180 g)
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:

2 purjolökar
1 msk smör
3 ägg
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
150 g ost, riven, t ex präst

Garnering:

timjan

20 minuter + 15 minuter i frys + 40 minuter i ugn

Purjolökspaj – gör så här:

  1. Hacka ihop mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eler kavla ute degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter Ställ formen i frysen ca 15 min. Sätt  ugnen på 225°.
  2. Fyllning: Ansa och strimla purjolöken. Stek den i smör tills den mjuknat och har fått fin färg.
  3. Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar.
  4. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.
  5. Lägg purjolöken i det förgräddade pajskalet och strö över osten. Häll på äggstanningen och grädda pajen ytterligare 30-35 min. Låt pajen svalna något innan den serveras. Garnera med timjan.