Purjolökspaj

Purjolökspaj är god att äta som den är med en sallad till eller servera den på t ex en buffé tillsammans med rökt skinka.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 100 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 2 purjolökar
  • 1 msk smör
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 150 g ost - riven, t ex präst

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eler kavla ute degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter Ställ formen i frysen ca 15 min. Sätt  ugnen på 225°.

  2. Fyllning: Ansa och strimla purjolöken. Stek den i smör tills den mjuknat och har fått fin färg.

  3. Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar.

  4. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  5. Lägg purjolöken i det förgräddade pajskalet och strö över osten. Häll på äggstanningen och grädda pajen ytterligare 30-35 min. Låt pajen svalna något innan den serveras. Garnera med timjan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!