Purjolöksgravad lax med senapscrème och ättiksgurka

Recept på purjolöksgravad lax med senapscrème och ättiksgurka. Inlagd gurka är ett tillbehör som är gott till allt möjligt. Använd gärna små fasta gurkor till inläggningen.

För 4-6 personer:

Ingredienser

1 kilo laxfilé färsk, som varit fryst 3 dygn
1 bit purjolök (ca 10 cm)
1 dl örter färska, t ex timjan, basilika och oregano
4 msk
strösocker
3 msk salt grovt
0,5 tsk vitpeppar krossad

Senapscrème:

2 dl crème fraiche
2 msk senap mild, söt
2 krm salt

Inlagd gurka:

0,25 gurka
1,5 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 dl ättiksprit (12%)
1 msk persilja hackad

Tillbehör:

400 g färskpotatis kokt
1 knippa rädisor

Garnering:

dill
smörgåskrasse

40 minuter + 2 dygn i kyl

Purjolöksgravad lax med senapscrème och ättiksgurka — gör så här:

  1. Lägg laxen på en plåt eller ett fat. Ansa och skölj purjolöken. Finstrimla den. Lägg örter, socker, salt och peppar i en mixer och mixa hastigt ihop.
  2. Strö blandningen över laxen och lite under. Strö över purjolöken. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 2 dygn. Vänd laxen efter halva tiden.
  3. Senapscrème: Blanda crème fraiche och senap. Krydda med salt.
  4. Gurka: Blanda vatten, socker och ättika och rör tills sockret lösts upp. Hyvla gurkan tunt och lägg i lagen. Låt stå ca 30 min. Strö över persiljan.
  5. Halvera potatisen. Ansa och skiva rädisorna tunt. Skrapa av purjolöken och skär laxen i tunna skivor.
  6. Lägg lax och tillbehör på tallrikar. Spritsa på lite av senaps-crèmen, servera resten i en skål bredvid. Garnera med dill och krasse.
Fler recept med: Buffémat, Dop, Fest, Fisk, Lax, Övrigt, Påsk