40 minuter + 2 dygn i kyl
Purjolöksgravad lax med senapscrème och ättiksgurka — gör så här:
- Lägg laxen på en plåt eller ett fat. Ansa och skölj purjolöken. Finstrimla den. Lägg örter, socker, salt och peppar i en mixer och mixa hastigt ihop.
- Strö blandningen över laxen och lite under. Strö över purjolöken. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 2 dygn. Vänd laxen efter halva tiden.
- Senapscrème: Blanda crème fraiche och senap. Krydda med salt.
- Gurka: Blanda vatten, socker och ättika och rör tills sockret lösts upp. Hyvla gurkan tunt och lägg i lagen. Låt stå ca 30 min. Strö över persiljan.
- Halvera potatisen. Ansa och skiva rädisorna tunt. Skrapa av purjolöken och skär laxen i tunna skivor.
- Lägg lax och tillbehör på tallrikar. Spritsa på lite av senaps-crèmen, servera resten i en skål bredvid. Garnera med dill och krasse.