55555

Punschsockerkaka med äppelkompott är en försvenskad variant på tiramisu, med punsch i stället för marsalavin. Köp färdig ­sockerkaka om du har ont om tid.

För 4-6 personer:

Ingredienser

100 g sockerkaka
0,5 dl kaffe, starkt
0,5 dl punsch
2 dl vispgrädde
150 g färskost, naturell
2 krm kanel, mald
2 krm kardemumma, mald
2 msk florsocker

Kompott:

2 äpplen, gröna
2 msk smör
3 msk rårörsocker
1 krm kardemumma, mald
1 msk citron, pressad
0,5 citron, rivet skal
2 kvistar citronmeliss

Garnering:

citronmeliss

30 minuter

Punschsockerkaka med äppelkompott – gör så här:

  1. Lägg sockerkaka i en form, ca 6 x 20 cm. Blanda kaffe med punsch och skeda blandningen över sockerkakan.
  2. Vispa grädden lätt och tillsätt färskosten. Vispa krämen slät.
  3. Blanda kanel, kardemumma och florsocker och sikta ner i krämen. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa över sockerkakan.
  4. Äppelkompott: Skala äpplet och tärna det i bitar, ca 1 x 1 cm. Fräs äppelbitarna i smör. Tillsätt socker, kardemumma, citronsaft och skal. Låt sjuda 2–3 min, tills kompotten har lite simmig konsistens. Låt den kallna.
  5. Finhacka citronmelissen och rör ner den i kompotten före servering. Sikta kanel över tiramisun och servera med äppelkompott. Garnera med citronmeliss.

Fler lyxiga desserter:

Fler recept med: Efterrätt och dessert