Punschsockerkaka med äppelkompott

Punschsockerkaka med äppelkompott är en försvenskad variant på tiramisu, med punsch i stället för marsalavin. Köp färdig ­sockerkaka om du har ont om tid.
Carina Wall
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 100 g sockerkaka
  • 0,5 dl kaffe - starkt
  • 0,5 dl punsch
  • 2 dl vispgrädde
  • 150 g färskost - naturell
  • 2 krm kanel - mald
  • 2 krm kardemumma - mald
  • 2 msk florsocker

Kompott

  • 2 äpplen - gröna
  • 2 msk smör
  • 3 msk rårössocker
  • 1 krm kardemumma - mald
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,5 citron - rivet skal
  • 2 kvistar citronmeliss

Garnering

  • citronmeliss

Gör så här

  1. Lägg sockerkaka i en form, ca 6 x 20 cm. Blanda kaffe med punsch och skeda blandningen över sockerkakan.

  2. Vispa grädden lätt och tillsätt färskosten. Vispa krämen slät.

  3. Blanda kanel, kardemumma och florsocker och sikta ner i krämen. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa över sockerkakan.

  4. Äppelkompott: Skala äpplet och tärna det i bitar, ca 1 x 1 cm. Fräs äppelbitarna i smör. Tillsätt socker, kardemumma, citronsaft och skal. Låt sjuda 2–3 min, tills kompotten har lite simmig konsistens. Låt den kallna.

  5. Finhacka citronmelissen och rör ner den i kompotten före servering. Sikta kanel över tiramisun och servera med äppelkompott. Garnera med citronmeliss.

Fler lyxiga desserter:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!