Punschkokta päron med havssaltad rosmaringlass och hasselnötskrokant

Päronen kokas i punsch och kryddor. Rosmaringlassen får en tydlig smak av en hel tesked havssalt.
Mattias Larsson

Ingredienser

  • 8 små hårda päron
  • 4 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 2,5 dl punsch
  • 1 tsk kardemumma - krossad
  • 1 stjärnanis

Glass

  • 1 gelatinblad
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 kvistar rosmarin
  • 1 tsk grovt havssalt
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker

Krokant

  • 50 g hasselnötter
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk smör

Garnering

  • rosmarin

Gör så här

  1. Koka upp vatten, socker, punsch och kryddor i en gryta. Skala päronen och lägg dem i lagen. Låt koka ca 5 min utan lock. Låt päronen kallna i lagen.

  2. Glass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp mjölk, grädde, rosmarin och salt i en kastrull. Ta från plattan och låt stå och dra ca 5 min. Vispa äggulor och socker poröst. Sila över gräddmjölken. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under vispning till en tjock kräm. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i blandningen. Låt kallna, gärna till nästa dag.

  3. Frys glassmeten i glassmaskin. Forma glassen till kulor och lägg dem i frysen.

  4. Krokant: Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna 2–3 min. Tillsätt sockret och låt det smälta tills det fått ljusbrun färg. Ta stekpannan från plattan och tillsätt smör. Häll ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper och låt stelna. Finhacka krokanten.

  5. Rulla glasskulorna i krokanten och servera genast med päronen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!