Punschkaramelliserade äpplen med citronmousse och sötsalt rågbröd

Punschkaramelliserade äpplen med citronmousse och sötsalt rågbröd är en riktigt smarrig dessert. Alla moment i desserten kan förberedas dagen före. Ta med den goda punschlagen då du serverar äpplena.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 3 äpplen - svenska, gärna Ingrid Marie
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk vatten
  • 2 msk punsch
  • 0,5 krm salt

Mousse

  • 2 gelatinblad
  • 2 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 0,5 citron
  • 1,75 dl vispgrädde
  • 1,75 dl matyoghurt

Sötsalt rågbröd

  • 75 g rågbröd - grovt
  • 1 msk smör
  • 1 tsk strösocker
  • 1 krm salt

Garnering

  • citronmeliss

Gör så här

  1. Mousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Värm äggulor, socker och vatten under vispning till en ljusgul, fluffig kräm. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Ta upp gelatinbladen och smält dem i smeten. Tillsätt ­citronskal och –saft.

  2. Vispa grädden lätt. Blanda ner yoghurten. Rör ner blandningen i äggsmeten. Ställ moussen i kylen att stelna ca 2 timmar.

  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Koka ihop socker och vatten i en stekpanna på medelvärme. Lägg i äppelbitarna och stek ca 2 min. Häll över punschen och tillsätt saltet. Låt äpplena kallna.

  4. Smula sönder brödet. Stek smulorna i smöret och tillsätt socker och salt.

  5. Fördela moussen på tallrikar. Lägg på äppelbitarna och strö över rågsmulorna. Garnera med citronmeliss och servera.

Recept från PM och vänner

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!