00000

Punschkaramelliserade äpplen med citronmousse och sötsalt rågbröd är en riktigt smarrig dessert. Alla moment i desserten kan förberedas dagen före. Ta med den goda punschlagen då du serverar äpplena.

För 6 personer:

Ingredienser

3 äpplen, svenska, gärna Ingrid Marie
3 msk strösocker
2 msk vatten
2 msk punsch
0,5 krm salt

Mousse:

2 gelatinblad
2 äggulor
0,75 dl strösocker
2 msk vatten
0,5 citron
1,75 dl vispgrädde
1,75 dl matyoghurt

Sötsalt rågbröd:

75 g rågbröd, grovt
1 msk smör
1 tsk strösocker
1 krm salt

Garnering:

citronmeliss

40 minuter + 2 timmar i kyl

Punschkaramelliserade äpplen med citronmousse och sötsalt rågbröd – gör så här:

  1. Mousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Värm äggulor, socker och vatten under vispning till en ljusgul, fluffig kräm. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Ta upp gelatinbladen och smält dem i smeten. Tillsätt ­citronskal och –saft.
  2. Vispa grädden lätt. Blanda ner yoghurten. Rör ner blandningen i äggsmeten. Ställ moussen i kylen att stelna ca 2 timmar.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Koka ihop socker och vatten i en stekpanna på medelvärme. Lägg i äppelbitarna och stek ca 2 min. Häll över punschen och tillsätt saltet. Låt äpplena kallna.
  4. Smula sönder brödet. Stek smulorna i smöret och tillsätt socker och salt.
  5. Fördela moussen på tallrikar. Lägg på äppelbitarna och strö över rågsmulorna. Garnera med citronmeliss och servera.

Recept från PM och vänner