Recept från PM och vänner
Punschkaramelliserade äpplen med citronmousse och sötsalt rågbröd
Ingredienser
- 3 äpplen - svenska, gärna Ingrid Marie
- 3 msk strösocker
- 2 msk vatten
- 2 msk punsch
- 0,5 krm salt
Mousse
- 2 gelatinblad
- 2 äggulor
- 0,75 dl strösocker
- 2 msk vatten
- 0,5 citron
- 1,75 dl vispgrädde
- 1,75 dl matyoghurt
Sötsalt rågbröd
- 75 g rågbröd - grovt
- 1 msk smör
- 1 tsk strösocker
- 1 krm salt
Garnering
- citronmeliss
Gör så här
-
Mousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Värm äggulor, socker och vatten under vispning till en ljusgul, fluffig kräm. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Ta upp gelatinbladen och smält dem i smeten. Tillsätt citronskal och –saft.
-
Vispa grädden lätt. Blanda ner yoghurten. Rör ner blandningen i äggsmeten. Ställ moussen i kylen att stelna ca 2 timmar.
-
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Koka ihop socker och vatten i en stekpanna på medelvärme. Lägg i äppelbitarna och stek ca 2 min. Häll över punschen och tillsätt saltet. Låt äpplena kallna.
-
Smula sönder brödet. Stek smulorna i smöret och tillsätt socker och salt.
-
Fördela moussen på tallrikar. Lägg på äppelbitarna och strö över rågsmulorna. Garnera med citronmeliss och servera.