Pumpasoppa med svamp

Recept på pumpasoppa med hokkaidopumpa och svamp. Hokkaidopumpan har en lite nötaktig och söt smak och finns oftast i vanliga grönsaksdisken i säsong. Servera gärna soppan med svamp och rostade pumpakärnor.
Elisabeth Johansson

Ingredienser

  • 1 hokkaipumpa - (ca 1,8 kilo)
  • 1,5 dl rapsolja - + 2 msk
  • 2 gula lökar
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 knippe backtimjan - liten
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Svamp

  • 200 g taggsvamp
  • 200 g kantareller
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 5 kvistar backtimjan
  • 1 tsk salt
  • ev tryffelolja - några droppar

Rostade pumpakärnor

  • 1,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 tsk rapsolja
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i bitar och lägg dem på en plåt. Ringla över 1/2 dl olja. Rosta i övre delen av ugnen ca 25 min.

  2. Skala och grovhacka löken. Fräs löken i 2 msk olja i en stor kastrull. Lägg i pumpan. Häll på vatten och smula i buljongtärningarna. Låt koka under lock 10–15 min. Mixa soppan slät med mixerstav och lägg i repad timjan. Smaka av med salt och peppar.

  3. Svamp: Ansa svampen och skär den i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en stekpanna. Tillsätt svampen och stek ca 5 min. Repa timjanen och blanda ner i svampen. Salta. Stänk eventuellt över några droppar tryffelolja.

  4. Rosta pumpakärnorna i en het stekpanna. Droppa i oljan och strö över salt. Låt kärnorna rinna av på hushållspapper. Servera svamp och pumpakärnor i soppan.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan.  Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!