Pumpasmörrostad blomkål med sötpotatismos

Recept på pumpasmörrostad blomkål med sötpotatismos och kikärtssalsa av Maximillian Lundin, som driver den veganska snabbmatskedjan "The Plant" i Stockholm.
Maximillian Lundin
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 blomkålshuvud - (ca 800 g)
  • 0,5 citron
  • 2 msk pumpafrösmör
  • 1 dl soygurt - gärna Planti
  • 1,5 tsk salt

Salsa

  • 2,5 dl kikärter
  • 250 g jordärtskockor
  • 0,5 msk olivolja - + 1 msk
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger - + 1/2 msk
  • 1 tsk salt - + 2 krm
  • 4 tomater
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Sötpotatismos

  • 1 kg sötpotatis
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • vattenkrasse
  • pumpakärnor

Gör så här

  1. Salsa: Lägg kikärterna i kallt vatten i kylen ca 16 timmar. Låt rinna av. Grovkrossa kikärterna i matberedare med pulsknappen.

  2. Lägg kikärterna i en gryta och häll över vatten. Låt koka upp. Häll av vattnet och skölj kikärtskrosset med kallt vatten. Fyll på med 1 liter kallt vatten och koka ca 20 min. Blanda i 1 tsk salt och låt kikärterna kallna i spadet innan de får rinna av.

  3. Skrubba jordärtskockorna i ljummet vatten. Skär dem i sockerbitsstora bitar Blanda med 1/2 msk olja, 1/2 tsk vitvinsvinäger och 2 krm salt i en ugnssäker form. Rosta mitt i ugnen 15 min.

  4. Tärna tomaterna. Blanda kikärterna med jordärtskockor och tomater. Häll över 1 msk olja och 1/2 msk vinäger. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.

  5. Sötpotatismos: Sätt ugnen på 200° varmluft. Skrubba sötpotatisen i ljummet vatten. Skär snitt runt om, ca 1/2 cm in. Lägg på ugnsgallret och tillaga ca 1 timme, tills sötpotatisen är mjuk.

  6. Låt sötpotatisen svalna och dra bort skalet. Mosa sötpotatisen och smaka av med citronsaft. Krydda med salt och peppar.

  7. Blomkål: Bryt blomkålen i grova buketter. Förväll i saltat vatten ca 4 min. Spola hastigt av med kallt vatten och låt rinna av. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda pumpafrösmöret med soygurt och citronskal. Krydda med salt.

  8. Höj ugnsvärmen till 275° grill. Lägg blomkålen i en ugnssäker form, bre på pumpafrösmöret  och rosta den högt upp i ugnen tills den fått fin färg, ca 5 min.

  9. Fördela sötpotatismoset på tallrikar. Lägg på blomkålen och strö salsan runt om. Garnera med vattenkrasse och pumpakärnor.

Foto: Per Ranung

Fler recept av Maximillian Lundin från "The Plant":

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!