4.84.84.84.84.8

Recept på pumpasmörrostad blomkål med sötpotatismos och kikärtssalsa av Maximillian Lundin, som driver den veganska snabbmatskedjan "The Plant" i Stockholm.

För 4 personer:

Ingredienser

1 blomkålshuvud, (ca 800 g)
0,5 citron
2 msk pumpafrösmör
1 dl soygurt, gärna Planti
1,5 tsk salt

Salsa:

2,5 dl kikärter
250 g jordärtskockor
0,5 msk olivolja, + 1 msk
0,5 tsk vitvinsvinäger, + 1/2 msk
1 tsk salt, + 2 krm
4 tomater
1 krm svartpeppar, nymald

Sötpotatismos:

1 kilo sötpotatis
2 msk citron, pressad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

vattenkrasse
pumpakärnor

1 timme + 1 timme 20 min i ugn

Pumpasmörrostad blomkål med sötpotatismos – gör så här:

  1. Salsa: Lägg kikärterna i kallt vatten i kylen ca 16 timmar. Låt rinna av. Grovkrossa kikärterna i matberedare med pulsknappen.
  2. Lägg kikärterna i en gryta och häll över vatten. Låt koka upp. Häll av vattnet och skölj kikärtskrosset med kallt vatten. Fyll på med 1 liter kallt vatten och koka ca 20 min. Blanda i 1 tsk salt och låt kikärterna kallna i spadet innan de får rinna av.
  3. Skrubba jordärtskockorna i ljummet vatten. Skär dem i sockerbitsstora bitar Blanda med 1/2 msk olja, 1/2 tsk vitvinsvinäger och 2 krm salt i en ugnssäker form. Rosta mitt i ugnen 15 min.
  4. Tärna tomaterna. Blanda kikärterna med jordärtskockor och tomater. Häll över 1 msk olja och 1/2 msk vinäger. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
  5. Sötpotatismos: Sätt ugnen på 200° varmluft. Skrubba sötpotatisen i ljummet vatten. Skär snitt runt om, ca 1/2 cm in. Lägg på ugnsgallret och tillaga ca 1 timme, tills sötpotatisen är mjuk.
  6. Låt sötpotatisen svalna och dra bort skalet. Mosa sötpotatisen och smaka av med citronsaft. Krydda med salt och peppar.
  7. Blomkål: Bryt blomkålen i grova buketter. Förväll i saltat vatten ca 4 min. Spola hastigt av med kallt vatten och låt rinna av. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda pumpafrösmöret med soygurt och citronskal. Krydda med salt.
  8. Höj ugnsvärmen till 275° grill. Lägg blomkålen i en ugnssäker form, bre på pumpafrösmöret  och rosta den högt upp i ugnen tills den fått fin färg, ca 5 min.
  9. Fördela sötpotatismoset på tallrikar. Lägg på blomkålen och strö salsan runt om. Garnera med vattenkrasse och pumpakärnor.

Tips!

  • Byt ut pumpasmöret mot jordnötssmör med chili och ingefära så får rätten en mer asiatisk touch.
  • Kikärtorna kan blötläggas och sedan hackas grovt innan de kokas. Då förkortas koktiden rejält, och det blir riktigt gott när kikärtorna är små och ”bitiga”.
  • Pumpafrösmör finns i hälsokostbutiker.
  • Soygurt hittar du i mejerihyllan i välsorterade livsmedelsbutiker.

Pumpasmörrostad blomkål med sötpotatis och kikärtssalsa

Foto: Per Ranung

Fler recept av Maximillian Lundin från ”The Plant”: