44444

Pumpakaka passar till halloween. Till detta recept behövs två kakor. Är det färre gäster som ska njuta av kakan behövs bara halv sats.

För 24 bitar:

Ingredienser

1 butternut squash, (ca 1 1/4 kilo)
4 dl farinsocker
2 dl strösocker
3 dl rapsolja
6 ägg
8 dl vetemjöl, (480 g)
2 msk kanel, mald
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk ingefära, malen 
2 tsk salt
1 tsk muskotnöt, mald
1 tsk kryddnejlika, mald

Glasyr:

4,5 dl florsocker
3 msk vatten, ca
några  droppar  hushållsfärg, gul och röd

Garnering:

150 g marsipan
hushållsfärg, grön

30 minuter + 2 timmar och 25 minuter i ugn + 30 minuter för glasyren att stelna

Pumpakaka – gör så här:

  1. Pumpapuré: Sätt ugnen på 175°. Halvera och kärna ur pumpan. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg pumpahalvorna på pappret med snittytan nedåt. Tillaga mitt i ugnen tills pumpan är mjuk, ca 45 min. Låt svalna, gröp ur fruktköttet med en sked och mixa till en slät puré.
  2. Vispa ihop 6 dl pumpapuré, socker, olja och ägg. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner blandningen i smeten. Häll hälften av smeten i en smord och bröad rund hålform, ca 1 1/2 liter.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 50 min. Stick i en provsticka och kontrollera att kakan är torr. Låt kakan stå i formen ca 5 min innan den stjälps upp på galler. Diska formen, smörj bröa och grädda resten av smeten. Låt kakorna kallna på galler.
  4. Glasyr: Blanda ihop florsocker och vatten till en trögflytande glasyr. Färga den orange med gul och röd hushållsfärg.
  5. Lägg den ena kakan på ett tårtfat med undersidan uppåt. Bred på lite glasyr. Lägg på den andra kakan med undersidan nedåt, eventuellt får man skära till kakorna lite så att underdelarna som ska ligga mot varandra blir lite rakare. Häll hälften av glasyren över toppen av kakan så att den rinner ner lite på sidorna. Låt stå att stelna ca 30 min. Häll över resterande glasyr.
  6. Färga marsipanen grön. Forma den sedan som en stjälk och lägg den på toppen av kakan.
Fler recept med: Bakning, Halloween, Kakor och bullar