Pumpacheesecake (bourbon pumpkin cheesecake)
Botten
- 10 digestivekex
- 1 dl pekannötter
- 2 msk strösocker
- 50 g smör
Fyllning
- 3 dl pumpapuré
- 3 ägg
- 2 msk vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl muscovadosocker
- 1 dl strösocker
- 2 pkt philadelphia - á 200 g
- 0,5 krm muskot - malen
- 2 krm ingefära - malen
- 1,5 tsk kanel
- 1 msk whiskey - bourbon el annan
Topping
- 2 dl crème fraiche - lätt 15%
- 3 msk florsocker
- 1 tsk citron - rivet skal
- 1 msk whiskey - bourbon el annan
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175°.
-
Täck bottnen på en form, 24 cm med löstagbar kant, med bakplåtspapper.
-
Smula kexen, hacka pekannötterna och blanda med sockret. Smält smöret och tillsätt det. Tryck ut den smuliga massan i bottnen på formen.
-
Vispa ihop pumpapurén med ägg, grädde, vanilj- och muscovadosocker. Vispa i en annan skål strösocker, philadelphiaost, kryddor och bourbon till en slät smet med elvisp. Blanda de båda till en slät fyllning.
-
Häll fyllningen i formen och grädda mitt i ugnen 45–50 min tills den har stannat.
-
Rör ihop toppingen, bred den över pajen och grädda ytterligare 5 minuter. Servera pajen kall.
Foto: Holger Edström