Pumpabakelser

00000

Bakelserna är fyllda med en god pumpasylt som är gjord på muscatpumpa. Sylten räcker till 4 mindre burkar. Den är också god på rostat bröd och scones.

För 8 bakelser

Ingredienser

1 stor tårtbotten
1 dl vispgrädde
500 g marsipan
röd, gul och krön karamellfärg

Pumpasylt

1 kg muscat- eller matpumpa
0,5 dl vatten
1 färsk ingefära (5 cm)
1 liten citron
0,5 kg syltsocker

Vaniljkräm

0,5 vaniljstång
1 dl mjölk
2 msk strösocker
1,5 msk Maizena majsstärkelse
1 dl vispgrädde
2 ägg, gulorna

Fyllda pumpabakelser – gör så här:

 1. Pumpasylt: Skala, kärna ur och skär pumpaköttet i små bitar.
  Lägg ner det i en vid kastrull och slå på vatten. Låt pumpan koka sakta till ett mos. Skala ingefäran och dela den i 2-3 bitar.
 2. Skölj citronen noga och riv det yttersta av skalet fint och pressa saften. Tillsätt citronskal, citronsaft och socker.
 3. Låt koka upp och skumma försiktigt. Låt sedan koka ca 25 min tills sylten är glansig och flockar sig på sleven. Prova genom att lägg upp lite sylt på en tallrik och ställ i kylen. Dra sedan med fingret och kontrollera att den är lagom tjock och inte rinner ihop.
  Slå upp sylten på rena varma burkar. Låt svalna.
 4. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden. Koka upp mjölk och vaniljstång. Ta kastrullen från värmen och låt stå ca 15 min.
  Ta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i mjölken.
 5. Rör ut majsstärkelsen i grädden och blanda ner den, socker och äggulor i vaniljmjölken. Låt blandningen sjuda under ständig vispning tills den tjocknar.
 6. Stansa ut 8 bottnar med ett glas eller utstickare. Fördela pumpasylten på den ena botten. Lägg på vaniljkräm på nästa botten.
  Lägg på locket.
 7. Vispa grädden och fördela den tunt runt bakelserna.
 8. Ta bort en liten bit av marsipanen till pumpans fäste och färga den grön. Färga resten med gul och lite rött till orange. Kavla marsipanen tunt och täck sedan bakelserna med marsipan. Gör en liten fördjupning på mitten och sätt dit gröna fästen.
Fler recept med: Bakning, Grönsaker, Halloween, Övrigt, Tårtor