55555

Pumpa- och rotfruktschips med pumpadipp passar bra till halloween. Att göra egna chips är inte så svårt. Du behöver en termometer för att hålla koll på oljans temperatur när du friterar i kastrull.

För 8 personer:

Ingredienser

500 g butternutpumpa
300 g polkabetor
300 g palsternacka
300 g potatis
5 dl rapsolja
1 tsk salt

Pumpadipp:

500 g butternutpumpa
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 dl yoghurt, turkisk
0,5 röd chili, t ex spansk peppar
1 tsk salt

45 minuter

Pumpa- och rotfruktschips med pumpadipp – gör så här:

  1. Chips: Halvera, kärna ur och skala pumpan. Skala rotfrukterna. Hyvla pumpa och rotfrukter lövtunt på mandolin.
  2. Hetta upp oljan till 170–180° i en kastrull eller fritös. Fritera 10–15 skivor i taget. Försök hålla sorterna åtskilda, eftersom de blir färdiga olika fort. Torka eventuellt av dem innan de läggs i den heta oljan. Fritera tills de fått lite gyllenbrun färg. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta medan de fortfarande är varma. Förvara chipsen i en skål med hushållspapper i botten.
  3. Pumpadipp: Sätt ugnen på 200°. Kärna ur och skala pumpan, skär den i bitar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg pumpa och vitlök i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över olja och tillaga mitt i ugnen ca 30 min.
  4. Lägg pumpa, vitlök och olja i en matberedare och mixa slätt. Häll upp i en skål och blanda med yoghurt. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ner chilin i purén och krydda med salt.
  5. Sätt ugnen på 100° Lägg chipsen på en plåt, värm dem ca 5 min för att de ska bli torra och knapriga. Servera med dipp.

Recept av Charlotte Jenkinsson