Pumpasoppa med morot, ingefära & kokosmjölk

Mustig färgglad pumpa- och morotssoppa med ingefära och kokosmjölk, som serveras rykande het med koriandersmör och knapriga nötter. Perfekt till Halloween!
Carina Wall
Mustig pumpasoppa med koriandersmör och knapriga nötter
Mustig pumpasoppa med koriandersmör och knapriga nötter Foto: Ulrika Pousette

Pumpa- och morotssoppa

  • 400 g pumpa - gärna buttercup
  • 300 g morötter
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 2 msk rapsolja
  • 8 dl vatten
  • 1 burk kokosmjölk - (400 ml)
  • 1,5 grönsaksbuljongstärning
  • 3 limeblad
  • 1,5 tsk ingefära - mald
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk lime - pressad

Koriandersmör

  • 2 msk sesamfrön
  • 0,5 dl salta cashewnötter
  • 1 msk rapsolja
  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 kruka koriander
  • 0,5 lime - rivet skal
  • 1 krm salt

Garnering

  • chiliflakes
  • koriander

Tillbehör

  • 1 dl salta cashewnötter
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • bröd

Gör så här

  1. Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar. Skala och skär morötter och lök i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka chilin.

  2. Fräs grönsakerna i olja i en gryta ca 3 min. Häll över vatten och kokosmjölk och tillsätt buljongtärningar, limeblad och ingefära. Låt soppan koka under lock ca 20 min.

  3. Ta upp och kasta limebladen. Mixa soppan slät med mixerstav och krydda med salt och peppar. Smaksätt med limesaft.

  4. Koriandersmör: Mixa sesamfrön och cashewnötter med oljan. Tillsätt smör, koriander, limeskal och salt och mixa till ett grönt smör.

  5. Garnera soppan med chiliflakes och koriander. Servera med koriandersmör, grovhackade cashewnötter, pumpakärnor och bröd.

Att dricka till:

Gnarly Head Viognier 2011 (6381) USA, 89 kr.

Vitt vin med blommig ton. Inslag av exotisk frukt, örter och liten druvsötma i eftersmaken.

Natureo Free Muscat 2011 (1912) Spanien, 49 kr. (alkoholfritt) 

Vitt med lätt blommiga toner, drag av ananas och fin fräschör.

Foto: Ulrika Pousette

Enkelt halloween-pyssel! Så här gör du en halloween-lykta av ananas:

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan.  Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!