Pumpa- och morotskaka

00000

Recept på pumpa- och morotskaka. Kaka, kräm och små marsipanpumpor kan göras dagen före servering.  

För 25 bitar:

Ingredienser

100 g smör rumsvarmt
2,5 dl strösocker
3 ägg
200 g muscatpumpa
150 g morötter
3 dl vetemjöl (180 g)
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel mald
1 tsk ingefära mald
2 tsk apelsinskal rivet

Kräm:

25 g smör
300 g färskost naturell
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk apelsin pressad

Garnering:

100 g marsipan
gul, röd och grön hushållsfärg

15 minuter + 30 minuter i ugn

Pumpa- och morotskaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Rör smör och socker poröst. Rör i äggen, ett i taget.
  3. Skala, kärna ur och finriv pumpan. Skala och riv morötterna. Rör ner pumpa och morötter i smeten.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, kanel, ingefära och apelsinskal. Rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 x 23 cm i diameter.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
  6. Kräm: Smält smöret och låt det svalna. Rör ner färskost, florsocker, vaniljsocker och apelsinsaft. Låt kallna. Bred krämen över kakan och ställ in den i kylen.
  7. Färga nästan all marsipan orange (ta mest gult och lite rött). Färga en liten del marsipan grön. Rulla ut en längd, ca 1 cm i diameter. Skär i 25 bitar och rulla till små pumpor. Markera små streck på pumpan med en tandpetare, sätt dit ett grönt fäste. Sätt pumporna på kakan och servera.

Recept av Ulla Karlström