00000

Pumpa med mathavre, svamp, rödvinssås och saltrostade pumpakärnor är en härlig vegetarisk vinterrätt med mustiga smaker. Mathavre är en fullkornsprodukt med mild god smak som passar bra till.  

För 4 personer:

Ingredienser

1 hokkaidopumpa
2 + 2 msk rapsolja
1 svartkålsstånd
1 tsk salt

Rödvinssås:

2 schalottenlökar
1 + 1 msk smör
3 dl rött vin
1 timjankvist
3 dl vatten
2 msk svampfond, konc
1 msk rödvinsvinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Mathavre:   

2 dl mathavre, kokt
100 g trumpetsvamp, svart
1 schalottenlök
2 msk smör

Garnering:

1 dl pumpakärnor, saltrostade

25 minuter + 25 minuter i ugn

Pumpa med mathavre, svamp, rödvinssås och saltrostade pumpakärnor – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220°. Skär pumpan i klyftor och kärna ur dem. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över 2 msk olja. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
  2. Dela på svartkålen och lägg på bladen på plåten bredvid pumpan. Ringla över 2 msk olja. Tillaga ytterligare ca 5 min tills kålen börjar bli rostad i kanterna. Krydda pumpa och kål med salt.
  3. Rödvinssås: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull. Häll på vinet och lägg i timjan. Koka ihop vinet tills hälften återstår. Tillsätter vatten och fond och låt såsen koka tills hälften återstår. Vispa i 1 msk smör och krydda med salt och peppar. Sila såsen.
  4. Mathavre: Ansa svampen. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i smör ca 3 min. Rör i mathavren.
  5. Lägg mathavren på tallrikar och toppa med pumpaklyftor och svartkål. Strö över pumpakärnor och servera med rödvinssås.