Pumpa med mathavre, svamp, rödvinssås och saltrostade pumpakärnor
Ingredienser
- 1 hokkaidopumpa
- 2 msk rapsolja - + 2 msk
- 1 svartkålsstånd
- 1 tsk salt
Rödvinssås
- 2 schalottenlökar
- 1 msk smör - + 1 msk
- 3 dl rött vin
- 1 kvist timjan
- 3 dl vatten
- 2 msk svampfond - konc
- 1 msk rödvinsvinäger
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Mathavre
- 2 dl mathavre - kokt
- 100 g trumpetsvamp - svart
- 1 schalottenlök
- 2 msk smör
Garnering
- 1 dl pumpakärnor - saltrostade
Gör så här
-
Sätt ugnen på 220°. Skär pumpan i klyftor och kärna ur dem. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över 2 msk olja. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
-
Dela på svartkålen och lägg på bladen på plåten bredvid pumpan. Ringla över 2 msk olja. Tillaga ytterligare ca 5 min tills kålen börjar bli rostad i kanterna. Krydda pumpa och kål med salt.
-
Rödvinssås: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull. Häll på vinet och lägg i timjan. Koka ihop vinet tills hälften återstår. Tillsätter vatten och fond och låt såsen koka tills hälften återstår. Vispa i 1 msk smör och krydda med salt och peppar. Sila såsen.
-
Mathavre: Ansa svampen. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i smör ca 3 min. Rör i mathavren.
-
Lägg mathavren på tallrikar och toppa med pumpaklyftor och svartkål. Strö över pumpakärnor och servera med rödvinssås.