Pumpa med mathavre, svamp, rödvinssås och saltrostade pumpakärnor

Pumpa med mathavre, svamp, rödvinssås och saltrostade pumpakärnor är en härlig vegetarisk vinterrätt med mustiga smaker. Mathavre är en fullkornsprodukt med mild god smak som passar bra till.  
Elisabeth Johansson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 hokkaidopumpa
  • 2 msk rapsolja - + 2 msk
  • 1 svartkålsstånd
  • 1 tsk salt

Rödvinssås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 3 dl rött vin
  • 1 kvist timjan
  • 3 dl vatten
  • 2 msk svampfond - konc
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Mathavre

  • 2 dl mathavre - kokt
  • 100 g trumpetsvamp - svart
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör

Garnering

  • 1 dl pumpakärnor - saltrostade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220°. Skär pumpan i klyftor och kärna ur dem. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över 2 msk olja. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.

  2. Dela på svartkålen och lägg på bladen på plåten bredvid pumpan. Ringla över 2 msk olja. Tillaga ytterligare ca 5 min tills kålen börjar bli rostad i kanterna. Krydda pumpa och kål med salt.

  3. Rödvinssås: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull. Häll på vinet och lägg i timjan. Koka ihop vinet tills hälften återstår. Tillsätter vatten och fond och låt såsen koka tills hälften återstår. Vispa i 1 msk smör och krydda med salt och peppar. Sila såsen.

  4. Mathavre: Ansa svampen. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i smör ca 3 min. Rör i mathavren.

  5. Lägg mathavren på tallrikar och toppa med pumpaklyftor och svartkål. Strö över pumpakärnor och servera med rödvinssås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!