00000

”Pulled” svamp i tortillabröd med salsa och avokado är en festlig vegomiddag. Ostronmussling och blek ostronmussling kan man hitta i våra svenska skogar. Annars går det även bra med kungsmussling som går att köpa i livsmedelsbutiken eller till och med odla själv.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g ostronmussling, eller kungsmussling
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
1,5 tsk spiskummin, mald
1,5 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
2 tsk soja, kinesisk
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
1 krm cayennepeppar
1 dl vatten
0,25 grönsaksbuljongtärning
2 msk farinsocker
3 msk apelsin, pressad
12 tortillabröd, små
3 avokador
3 salladslökar

Salsa:

4 tomater
0,5 rödlök, liten
1 vitlöksklyfta, liten
0,5 röd chili, t ex spansk peppar
0,5 dl koriander
1 lime
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

koriander

40 minuter + 10 minuter i ugn

”Pulled” svamp i tortillabröd med salsa och avokado – gör så här:

  1. Riv svampen i långa remsor. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Stek löken i olja i en gryta 2-3 min. Tillsätt svamp och kryddor och fräs under omrörning. Tillsätt vatten, buljongtärning och socker och låt sjuda under lock ca 5 min. Ta bort locket och fortsätt sjuda 5-10 min till nästan all vätska har kokats in.
  3. Sätt ugnen på 250° grill. Lägg svampen på en plåt och grilla mitt i ugnen 10–15 min tills att svampen är krispig.
  4. Salsa: Tärna tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Hacka koriandern. Halvera och pressa saften ur limen. Blanda alla ingredienser och krydda med salt och peppar.
  5. Kärna ur och skiva avokadon. Ansa och hacka salladslöken.
  6. Grilla tortillabröden hastigt i grillpanna. Toppa tortillabröden med pulled svamp, salsa, avokado, salladslök och koriander.