4.14.14.14.14.1

Pulled pork är den stora mattrenden sedan en tid tillbaka. Men nu är det dags att presentera pulled chicken, som lagas på liknande vis på låg temperatur i flera timmar tills köttet faller isär.

För 4 pers

Ingredienser

1 kyckling, ca 1,2 kilo
2 schalottenlökar
1 hel vitlök

Kryddpasta

1 msk oregano, torkad
2 tsk ingefära, torkad mald
2 tsk koriander, mald
1 tsk muskot, mald
1 tsk salt
2 lagerblad
3 schalottenlökar
1 jalapeñochili
1/2 citron
2 msk rapsolja

Sås

1 1/2 dl torr äppelcider
1 1/2 dl äppelmos
1 1/2 tsk grov dijonsenap
1/2 msk råsocker
1 kanelstång

2 1/2 timme

Pulled chicken – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Dela kycklingen på längden. Skär bort skinnet med en vass böjlig kniv.
    Pulled chicken recept

    Foto: Per Ranung

  2. Blanda alla torra kryddor. Skala och skär schalottenlöken i grova bitar. Skiva jalapeñon och finriv ­citronskalet. Mixa allt till en slät kryddpasta. Gnid in kycklingen med kryddpastan. Bryn kycklingen i en stekpanna på medelvärme ca 2 min på varje sida.
    Kryddor pulled chicken

    Foto: Per Ranung

  3. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Skala och finhacka schalottenlöken. Skär toppen av vitlöken. Lägg allt bredvid kycklingen. Blanda alla ingredienser till såsen och häll över kycklingen. Täck med aluminiumfolie. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen ca 2 timmar.
    Pulled chicken ugn

    Foto: Per Ranung

  4. Lyft upp kycklingen ur såsen. Häll såsen i en kastrull. Ta bort kanelstången. Kläm ut vitlöken i såsen. Koka utan lock tills hälften återstår. Mixa såsen slät med mixerstav. Dra köttet från kycklingen med en gaffel. Blanda köttet med såsen.
    Pulled chicken recept1

    Foto: Per Ranung

Tips!

Välj gärna en ekologisk kyckling som ofta är större och saftigare.

pren

Fler recept med: Köksskolan, Kyckling och fågel