Provoleta - gratinerad ost med tomatchimichurri
Ingredienser
- 300 g ost - t ex provlone- eller präst-, herrgård- eller hushållsost med ca 27 % fetthalt
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 rödlök
- 2 tsk rödvinsvinäger
- 1 krm salt
- 150 g tomater
- 4 kvistar persilja
- 1 kruka oregano
- 1 msk olivolja - + 1 msk
- 2 krm chiliflakes
Tillbehör
- 1 surdegsbaguette
Gör så här
-
Sätt ugnen på 250°. Smörj en ugnssäker form som rymmer osten precis. Skär osten i bitar. Fyll formen med osten så att formen blir välfylld. Gratinera mitt i ugnen 10–15 min. Osten är klar när den är helt smält och börjar få lite färg på ytan.
-
Skala och krossa vitlöken mot skärbrädan och finhacka den. Skala och hacka rödlöken. Blanda löken med vinäger och salt och låt stå ca 10 min. Tärna tomaterna. Hacka persilja och oregano. Spara lite oregano till garnering. Blanda tomater med örter, lök och vinäger och 1 msk olja.
-
Skär baguetten i skivor och rosta eller grilla dem. Ringla över 1 msk olja och strö över chiliflakes och lite oregano. Servera osten med chimichurri på baguetteskivorna.