En fantastisk provensalsk fisksoppa med krutonger och rouille

Recept på provensalsk fisksoppa med krutonger och rouille. Be att få med fiskskrov när ni köper fisken. I annat fall kan man tillsätta en extra kapsel fiskfond. Blir det Rouille över håller den en dryg en vecka i kyl.

30 min + 30 min koktid

Provensalsk fisksoppa med krutonger och rouille

 

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva schalottenlök och vitlök. Ansa och strimla fänkålen, spara fänkålsdillen till garnering. Fräs lök, vitlök och fänkål i olja i en gryta ca 5 min.
  2. Häll på passerade tomater och vatten. Tillsätt fiskfond och fiskskrov. Lägg i kryddor och apelsinskal. Sjud under lock ca 30 min. Sila soppan och häll tillbaka i grytan.
  3. Krutonger: Skär brödet i tunna skivor och lägg dem på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 5 min.
  4. Rouille: Skala vitlöksklyftan. Mixa vitlök, rostad paprika, saffran och äggula i en matberedare eller med mixerstav. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Krydda med salt.
  5. Skär fisken i bitar och lägg i soppan. Sjud dem ca 5 min. Mixa soppan slät med mixerstav.  Krydda med salt.
  6. Servera soppan het i djupa skålar.  Garnera med fänkålsdill och droppa i lite olja. Ställ fram tillbehören: krutonger, vitlök, rouille och ost.

Tips: Soppan ska vara rykande het. Var och en gnider en vitlöksklyfta på brödet, brer på rouille, strör på ost och låter brödet sjunka ner i soppan.

Recept från